Μήλον της Εριδος οι εμβολιασμοί

Μήλον της Εριδος οι εμβολιασμοί

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολες οι χώρες της Ευρώπης θεωρούν τα φαρμακεία εμβολιαστικά κέντρα. Εμείς απλώς αργήσαμε να κάνουμε ό,τι έχει ήδη γίνει στις άλλες χώρες». Αυτή την απάντηση έδωσε χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, στις σφοδρές αντιδράσεις εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου για την ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης που νομιμοποιεί εμβολιασμούς ενηλίκων εντός των φαρμακείων. Ο κ. Βαλτάς σημείωσε ότι ούτως ή άλλως, άτυπα, η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμών ενηλίκων γίνεται στα φαρμακεία, ενώ σχολιάζοντας και τη φετινή μεγάλη ευαισθητοποίηση των πολιτών να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο επεσήμανε ότι «εάν 3.000.000 πολίτες δεν είχαν εξυπηρετηθεί από τα φαρμακεία για να κάνουν το εμβόλιο ή το σύστημα παροχής υπηρεσιών θα είχε καταρρεύσει ή δεν θα είχαν εμβολιαστεί τόσοι πολλοί πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες με αφορμή και την ολοκλήρωση της πρώτης «εξεταστικής περιόδου» για την πιστοποίησή τους ώστε να μπορούν να κάνουν «επισήμως» εμβολιασμούς, οι φαρμακοποιοί δέχονται τα πυρά των γιατρών που τους κατηγορούν για «αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος». Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι οι ιατρικές υπηρεσίες από μη γιατρούς ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ κατηγορεί μερίδα φαρμακοποιών ότι «κάνουν διαγνώσεις έχοντας άποψη επί παντός επιστητού, χορηγούν φαρμακευτικά σκευάσματα ανάλογα με τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες, αποτελούν κέντρα μαζικής συνταγογράφησης, εμβολιάζουν, χορηγούν αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα χωρίς συνταγή, συμμετέχουν σε διαφημιστικές καμπάνιες και διαμορφώνουν την αγορά υγείας». Και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης, η οποία υποστηρίζεται από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 6.000 φαρμακοποιοί από όλη τη χώρα έχουν εξεταστεί για να λάβουν την ειδική πιστοποίηση που χρειάζεται προκειμένου να κάνουν εμβολιασμούς. Στην πρώτη εξεταστική περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου εξετάστηκαν 6.379 φαρμακοποιοί. Οι 6.102 «πέτυχαν», δηλαδή απάντησαν σωστά τουλάχιστον 12 από τις 15 ερωτήσεις που έπρεπε να γνωρίζουν –επιλέχθηκαν τυχαία από συνολικά 100 ερωτήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό– και 277 απέτυχαν(!). Σημειώνεται ότι ο δεύτερος εξεταστικός κύκλος ξεκίνησε χθες. «Οι δράσεις μας για την επιμόρφωση των φαρμακοποιών με συνεργασία με πανεπιστημιακούς ειδικούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στη δημόσια Υγεία θα συνεχιστούν και θα εμπλουτιστούν», σημείωσε ο κ. Βαλτάς, αναφέροντας ως παράδειγμα τις εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη ή την παροχή πρώτων βοηθειών.

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ προανήγγειλε τη διασύνδεση φαρμακοποιών, ΕΟΦ και συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προκειμένου την άμεση ενημέρωση –τη στιγμή της συνταγογράφησης–του γιατρού εάν το φάρμακο που θέλει να χορηγήσει στον ασθενή είναι σε έλλειψη ή όχι. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά η ταλαιπωρία των ασθενών που σε πολλές περιπτώσεις λόγω των ελλείψεων περιμένουν μέρες μέχρι να εκτελεστεί η συνταγή τους, ή αναγκάζονται να επισκέπτονται ξανά τον γιατρό τους για να τους δώσει εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή.

Εν τω μεταξύ, το αργότερο τη Δευτέρα –εκτός απροόπτου– θα υπογραφεί συλλογική σύμβαση μεταξύ Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ΕΟΠΥΥ για τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους (για καρκινοπαθείς και για πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας) από τα ιδιωτικά φαρμακεία και η οποία αναμένεται να ξεκινήσει 15-20 ημέρες μετά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή