Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οι χειροπέδες και η oρθή «χρήση» τους

Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να αναφερθώ σε κείμενο στη σελ. 6 της 12-2-2020 στη στήλη «Σύντομα». Η ενημέρωση με συντομία και σαφήνεια είναι στα συν της δημοσιογραφίας.

Με ενδιαφέρει η γρήγορη ματιά. Σταμάτησα στον τίτλο «Χειροπέδες σε γιατρό». Ο υπερβολικός τίτλος πιθανόν, κατά την ταπεινή μου άποψη, να υποκρύπτει ένα κρυφό κίνητρο, που είναι η στοχευμένη απαξίωση ενός ιδιαιτέρως ευαίσθητου επαγγελματικού κλάδου, που στα δύσκολα προσφέρει τα μέγιστα. Εάν υπάρχουν τέτοιου τύπου παρεκκλίσεις, και αναφέρομαι σε οιονδήποτε επαγγελματία, τότε φταίει το σύστημα. Αυτό χρειάζεται... χειροπέδες.

Σουζη Φερεντινου-Μπορονκαϋ, Φιλοθέη

Το ένθετο της «Κ» για τον Ιωάννη Μεταξά

Κύριε διευθυντά
Θέλω να ελπίζω ότι αυτό που συνέβη στο πρόσφατο ένθετο της «Καθημερινής» με τίτλο «Η Ιστορία χωρίς προσωπείον, Ιωάννης Μεταξάς» δεν αφορά κάποια δική σας ευθύνη. Αποτελεί δε μια προσβολή της Ιστορίας και της ιστορίας της εφημερίδας σας. Για αυτόν τον λόγο απευθύνομαι σε εσάς αγανακτισμένη και βαθιά προβληματισμένη για το ποιος έδωσε την εντολή να παραποιηθούν τα ιστορικά άρθρα του Ιωάννη Μεταξά που αφορούν τον Εθνικό Διχασμό.

Πέραν της αφάνταστης απρέπειας και απουσίας επιστημονικού ήθους, το ερώτημα είναι ποιος έχει την ευθύνη για την κακοποίηση αυτών των ιστορικών κειμένων. Ποιος έδωσε την άδεια να αλλάξουν οι τίτλοι; Να περικοπούν κατά το δοκούν τα κείμενα; Να αφαιρεθούν ολόκληρες παράγραφοι, να αναγραφεί η ημερομηνία σε σημείο που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή και να αφαιρεθεί ο αριθμός που φανερώνει τη σειρά του άρθρου; Τα στοιχεία αυτά υπήρχαν στα άρθρα του Ιωάννη Μεταξά, όπως φαίνεται και στην έκδοση της «Καθημερινής» του 1935, αμέσως μετά την αρθρογραφία, αλλά και στην τελευταία έκδοση στη Θεσσαλονίκη, μετά το 2002.

Δικαίως διερωτώμαι, γιατί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα την επομένη με τον κ. Βασίλη Μηνακάκη, επιμελητή της εκδόσεως, με πληροφόρησε ότι ο ίδιος δεν είναι ιστορικός. Ποιος, επομένως, του είπε να αφαιρέσει ολόκληρες παραγράφους, σε όλα τα άρθρα, στην ουσία αλλάζοντας και τη ροή του λόγου και την ουσία των συμφραζομένων του συγγραφέα και αντικαθιστώντας τα με μερικές τελίτσες; Η δικαιολογία που έδωσε για τις περικοπές ήταν γιατί είναι μεγάλα τα άρθρα. Φυσικά, δεν μπορεί να γίνει δεκτή και φανερώνει ένα φθηνό πνεύμα, που δεν αρμόζει στο ήθος της «Καθημερινής».

Συγχρόνως, η παραποίησή τους γεννά ερωτήματα για το ποια είναι η σκοπιμότητα παραποίησης άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στην ίδια την «Καθημερινή» προ 85 ετών. Και τελικά τι περιμένει να καταλάβουν οι αναγνώστες από μια ιστορία χωρίς αρχή και τέλος, όταν δεν υπάρχει κείμενο ολοκληρωμένο. Να μορφωθούν; Ή να κρίνουν για εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις, πολιτικές και στρατιωτικές, που σήμαναν για την Ελλάδα τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης; Πραγματικά λυπηρό να αντιμετωπίζεται η Ιστορία σαν πασατέμπος και τα σοβαρά κείμενα σαν εκτεταμένες λεζάντες φωτογραφιών, για να διασκεδάζουν οι αργόσχολοι.

Ελπίζω να επανορθωθεί αυτή η πλαστογραφία του κειμένου του Ιωάννη Μεταξά σε ένα επόμενο έντυπο-ένθετο όπου θα παρουσιάζεται το πλήρες κείμενο αυτών των άρθρων.

Η αρθρογραφία αυτή αποτελεί ένα μοναδικό, ιστορικά πολύτιμο ντοκουμέντο, για κάθε ιστορικό και γενικά ενδιαφερόμενο Ελληνα που ερευνά την εποχή του Εθνικού Διχασμού, καθότι η τελευταία έκδοση του συνολικού έργου έχει εξαντληθεί.

Ιωαννα Φωκα, Κηφισιά

Από τους Νεότουρκους έως το μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά
Στις αρχές του 20ού αιώνα οι Ευρωπαίοι και το «Κέντρο» που διευθύνει τα πάντα στον πλανήτη, εξαπέλυσαν το «Εθνος-Κράτος». Ηθελαν δήθεν ομοιογενή πληθυσμό σε όλα τα της Ευρώπης κράτη. Ομως τότε όλα τα κράτη της Ευρώπης ήταν έτσι από τον 17ο αιώνα, το μόνο κράτος που είχε άλλες εθνότητες και κυρίως Χριστιανούς (Ελληνες, Αρμένιους) ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, και τούτο γιατί είχε κατακτήσει το Βυζάντιο που εκεί ζούσαν χριστιανοί (7,5 εκατομμύρια). Ετσι, ο Κεμάλ και το κίνημα των Νεότουρκων (1908) κήρυξε εθνοκάθαρση· αποτέλεσμα η σφαγή, ο διωγμός και η αρπαγή της περιουσίας των χριστιανών Ελλήνων και Αρμενίων.

Στον 21ο αιώνα κήρυξαν τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Ετσι, μεθόδευσαν τη μετανάστευση των λαών της Ασίας, κυρίως μουσουλμάνους, Τούρκους, Αφγανούς, Αφρικανούς, με σκοπό να καταστρέψουν τα χριστιανικά κράτη και να αλλοιώσουν τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Από αυτή την τακτική αυτοί που πλήττονται είναι πάλι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και κυρίως οι Ελληνες. Εκπηδούν στην Ευρώπη αυτοί οι λαοί, τάχα ότι είναι διωγμένοι από τα καθεστώτα στη χώρα τους, χωρίς πόλεμο, χωρίς καμία αντίσταση από τους Ευρωπαίους, χωρίς έλεγχο και με ευρωπαϊκά χρήματα για τη διαβίωσή τους. Και κάποιος κάποτε θα πει «Εάλω η Ευρώπη».

Γαρ. Καλαμποκη, Φιλόλογος Λυκειάρχης

«Γιατί να μη συζητάμε συνεκμετάλλευση;»

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή την άποψη του κ. Θάνου Ντόκου σχετικά με την από κοινού εκμετάλλευση των τυχόν κοιτασμάτων αερίων - πετρελαίων σε Αιγαίο - Ανατολική Μεσόγειο (με τον οποίο συμφωνώ απολύτως) θα ήθελα να προσθέσω τα ακόλουθα:

– Μια τέτοια συμφωνία που επιδιώκει η Τουρκία (πρωτοφανές!) θα εκτόνωνε τη μόνιμη ένταση, με ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας, τον τουρισμό, τη σταθερότητα στην περιοχή κ.λπ.

– Οι επενδύσεις μας για τις έρευνες και την εκμετάλλευση, των τυχόν ευρημάτων, θα ήταν 50%.

– Δηλαδή, τα θεωρούμε λίγα εάν σε μερικά χρόνια, αντί για π..χ. 20 δισ. ευρώ κερδίζουμε 10 κάθε χρόνο; (Ο φαταουλισμός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την κόλαση της αποτυχίας.) Κλείνοντας, ένα ερώτημα: Δεν είναι καλύτερα «να τρώμε μισή πίτα, αλλά να έχουμε και τον σκύλο χορτάτο;» (Οχι α λα Καραγκιόζη: τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου.)

Κωνσταντινος Λυκας 

Εμείς, οι κάτοικοι πλατείας Βικτωρίας

Κύριε διευθυντά
Τον περασμένο Αύγουστο, οι κάτοικοι της περιοχής της πλατείας Βικτωρίας εντυπωσιαστήκαμε θετικά από την απομάκρυνση των εμπόρων λαθραίου καπνού και απομιμήσεων έξω από την ΑΣΟΕΕ. Τον Οκτώβριο, χαρήκαμε ακόμη περισσότερο όταν η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση για τη σύλληψη των εμπόρων ναρκωτικών, αυτή τη φορά στην οδό Αντωνιάδου, πλησίον της ΑΣΟΕΕ.

Δυστυχώς, η ωραία αυτή εικόνα δεν κράτησε πολύ. Οι τοξικοεξαρτημένοι και οι έμποροι ναρκωτικών άρχισαν να επιστρέφουν τον Δεκέμβριο. Τις προάλλες, για πρώτη φορά μετά πολύ καιρό, εμφανίστηκαν ξανά οι λαθρέμποροι έξω από το ΟΠΑ. Παράλληλα, η εγκληματικότητα στην περιοχή καλπάζει και οι κάτοικοι έχουμε αγανακτίσει. Ολόκληρη η περιοχή, από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι και την Αμερικής, αποτελεί πλέον γκέτο. Αναρωτιέμαι: Γιατί, ενώ το άσυλο έχει καταργηθεί και 1.500 αστυνομικοί έχουν προσληφθεί, η αστυνομία δεν παρεμβαίνει; Κατά τα άλλα, ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο.

Δημητρης Κακοταριτης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ