Η Ευρώπη απουσιάζει

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη μπαίνει σε τροχιά πολιτικής παράλυσης, λόγω της κυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία, απόρροια της παραίτησης της επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ), αλλά και της εσωτερικής αμφισβήτησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς μηνός. Η εσωστρέφεια είναι αναπόφευκτη. Αν το σύνδρομο της «κουτσής πάπιας» (lame duck) κατατρύχει την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ αφότου ανακοίνωσε ότι δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για τον θώκο, στην περίπτωση του Μακρόν η αμφισβήτηση προέρχεται από εκείνους που εγκαταλείπουν το κόμμα του, La Republique en Marche (LREM), ενόψει της προδιαγεγραμμένης ήττας πολλών υποψηφίων του στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου. Η χαμηλή δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου και η λαϊκή δυσαρέσκεια για την ακολουθούμενη πολιτική, που πρωτοεκφράστηκε με τα «Κίτρινα Γιλέκα», αναμένεται να αποτυπωθούν στα εκλογικά αποτελέσματα.

Στο Βερολίνο, ακόμη και το μέλλον της κυβερνητικής συμμαχίας Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στον αέρα. Οι κεντροαριστεροί εταίροι της Μέρκελ (SPD) προειδοποιούν ότι αν παραιτηθεί από καγκελάριος, εκείνοι αρνούνται να συνυπάρξουν με κάποιον από τους δεξιούς υποψήφιους διαδόχους της, όπως τον εκλεκτό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς, ή τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Για το CDU άλλωστε η τρέχουσα κρίση είναι πράγματι το έναυσμα για έναν ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό: αν θα παραμείνει στο Κέντρο ή θα μετατοπιστεί δεξιότερα. Στελέχη του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ ασκούν πιέσεις για επίσπευση της διαδικασίας διαδοχής, γιατί θεωρούν ότι όσο διαιωνίζεται η εκκρεμότητα, τόσο παρακμάζει η παράταξη. Στο Παρίσι, στο μεταξύ, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την προοπτική ενός αποδυναμωμένου Μακρόν, ο οποίος δεν θα έχει πλέον την πολυτέλεια να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης, αλλά θα επικεντρώνεται στην προώθηση αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων στην ίδια τη Γαλλία και στη διατήρηση της συνοχής του κινήματός του.

Η Διάσκεψη του Μονάχου που ξεκινάει αύριο έχει θέμα την «απουσία της Δύσης» (westlessness). Ενα βασικό στοιχείο αυτής της Δύσης-φάντασμα, εκτός από το γεγονός ότι στον Λευκό Οίκο κατοικεί ο σχεδόν «ανάδελφος» Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είναι η απουσία της Ευρώπης, που τελεί –για ακόμη μία φορά– σε φάση ομφαλοσκόπησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή