Ο «θησαυρός» του Ντίκενς

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια χρυσή πένα –που λειτουργεί και ως μολύβι–, χειρόγραφες επιστολές, κοσμήματα, μια προσωπογραφία που θεωρούνταν χαμένη, σχέδια των εικονογράφων των διάσημων βιβλίων του και άλλα –περισσότερα από τριακόσια συνολικά– αντικείμενα του Καρόλου Ντίκενς απέκτησε το λονδρέζικο μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Βρετανό συγγραφέα. Ανάμεσά τους βρίσκονται εκατόν δεκατέσσερις χειρόγραφες επιστολές του –είκοσι πέντε εκ των οποίων είναι αδημοσίευτες–, αυθεντικές εικονογραφήσεις των George Cruikshank («Όλιβερ Τουίστ»), John Leech («Χριστουγεννιάτικη ιστορία»), Hablot Knight Browne-Phiz («Τα χαρτιά του Πίκγουικ»), Joseph Clayton Clarke-Kyd (σχεδίασε διάφορους χαρακτήρες των βιβλίων του Ντίκενς) και Frank Reynolds («Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», «Το παλαιοπωλείο»), αδημοσίευτα γράμματα και χειρόγραφα ανθρώπων που ανήκαν στον στενό του κύκλο, αλλά και είκοσι πέντε βιβλία από την προσωπική του βιβλιοθήκη. Αυτοί οι θησαυροί περιήλθαν στην κατοχή του Μουσείου Ντίκενς, αφότου τους αγόρασε από τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αντικειμένων του Καρόλου Ντίκενς στον κόσμο, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Για την απόκτησή τους χρειάστηκε να δαπανηθεί το ποσό των 1.800.000 λιρών Αγγλίας. 

Τα αντικείμενα υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι υπεύθυνοι του μουσείου στις 7 Φεβρουαρίου, ανήμερα της 208ης επετείου της γέννησης του Καρόλου Ντίκενς, με την ελπίδα να ρίξουν περισσότερο φως στον χαρακτήρα και στο έργο του, στις προσωπικές και επαγγελματικές του σχέσεις. Αφού καταλογογραφηθούν και συντηρηθούν –η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια–, θα εκτεθούν στους χώρους του μουσείου, το οποίο στεγάζεται στο πρώτο σπίτι της οικογένειας Ντίκενς στο Λονδίνο, όπου γράφτηκαν τα μυθιστορήματα «Όλιβερ Τουίστ», «Τα χαρτιά του Πίκγουικ», «Νίκολας Νίκλεμπι». Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το γραφείο του συγγραφέα, τα υπνοδωμάτια της οικογένειας, τα σερβίτσια και τα έπιπλά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή