Το σχέδιο της κυβέρνησης και η κριτική της αντιπολίτευσης για τα κλειστά κέντρα

Το σχέδιο της κυβέρνησης και η κριτική της αντιπολίτευσης για τα κλειστά κέντρα

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάλογος, περί το προσφυγικό-μεταναστευτικό, της κεντρικής εξουσίας με τις τοπικές κοινωνίες δεν θα γίνει φρένο και τελικά εμπόδιο μπροστά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί μια κρίσιμη και επείγουσα κατάσταση, είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκου, ως απάντηση τόσο στις αντιδράσεις που καταγράφονται με ιδιαίτερη οξύτητα στα νησιά ειδικώς με αφορμή την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη εκτάσεων με στόχο τη δημιουργία κλειστών κέντρων για ειδικές κατηγορίες προσφύγων-μεταναστών, όσο και στην επ’ αυτού κριτική της αντιπολίτευσης.

«Υπήρξε εξαντλητικός διάλογος με αναφορά, μάλιστα, σε συγκεκριμένους εναλλακτικούς τόπους, για δύο μήνες. Τι θα έπρεπε, λοιπόν, να κάνει η κυβέρνηση, τι πρέπει να κάνει κάθε δημοκρατική κυβέρνηση; Να συνομιλήσει με την κοινωνία, με τους εκπροσώπους σε τοπικό επίπεδο, να πάνε στη λεπτομέρεια των ζητημάτων, γιατί αυτό είναι το δημοκρατικό μας καθήκον. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο καθήκον στη χώρα: όταν την ίδια στιγμή προκύπτει μια επείγουσα, κρίσιμη, σοβαρή πρόκληση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεν μπορεί ο δημοκρατικός διάλογος, που ήδη έγινε και εξελίχθηκε, να γίνει φρένο και να γίνει τελικά εμπόδιο στην ανάγκη να λύσουμε, να αντιμετωπίσουμε μία κρίσιμη και επείγουσα κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Ούτε αυταρχικοί είμαστε, ούτε αντιδημοκρατικοί είμαστε και συζητήσαμε και θα συζητάμε. Θέλω να πιστεύω ότι επειδή το κοινό καλό είναι να υπάρξει καταλλαγή και ησυχία στα συνοριακά νησιά της χώρας, στον βαθμό που μου αναλογεί και μπορώ να το κάνω, θέλω να ενθαρρύνω με ειλικρίνεια τους τοπικούς άρχοντες στα νησιά του Αιγαίου να εγκαταλείψουν αδιέξοδες λογικές δήθεν διακοπής συνεργασίας με την Κυβέρνηση, αλλά να συνομιλήσουν. Και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί κοινός τόπος».

Λίγο νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση. Η κυρία Θεοδώρα Αυγέρη, εισηγήτρια σε νομοσχέδιο που κύρωσε διεθνή συμφωνία της χώρας, με αφορμή το οποίο άνοιξε και ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης για το προσφυγικό, έλεγε ότι η συγκεκριμένη ΠΝΠ αφορά τη μετανάστευση «όπως τελικά τη βλέπει η Δεξιά και δυστυχώς η ακροδεξιά της».

Από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωνε: «Ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει, ότι είναι η πολιτική σας σχιζοφρενική, ιδεοληπτική, αναποτελεσματική. Και αυτή η τελευταία στάση της κυβέρνησης, άκρως αυταρχική και κυνική, όπως αποτυπώθηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κύριε Υπουργέ. Δεν δεχόσαστε οποιαδήποτε συζήτηση γύρω απ’ αυτό το θέμα και μάλιστα, ήσασταν η παράταξη εκείνη η οποία πήγε και καλλιέργησε τις πιο μισαλλόδοξες και ακραίες φωνές στις τοπικές κοινωνίες. Δηλαδή, αυτό που λέει ο λαός μας, σπείρατε ανέμους και τώρα εσείς θερίζετε τις θύελλες και εσωκομματικά και με τα δικά σας στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, έστω και αυτή τη στιγμή, εμείς ζητούμε να αποσύρετε την αυταρχική, αντιδημοκρατική αλλά και κυνική πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Εμμ. Συντυχάκης μεταξύ άλλων υπογράμμιζε: «Την ίδια ακριβώς ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τα σύνορά της για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όταν την ίδια στιγμή όλα τα κόμματα, πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, συμφωνούν και υλοποιούν την κατάπτυστη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου που εγκλωβίζει στη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες, η Κυβέρνηση της ΝΔ φτιάχνει νέες φυλακές ανθρώπινων ψυχών στα νησιά και πλωτά θαλάσσια φράγματα».

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα, σημείωνε: «Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση του αιώνα μας και είναι καιρός ως τέτοια να αντιμετωπισθεί και να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε να βρεθεί μια ολιστική λύση».

Ως προς το χαρακτήρα των «κλειστών κέντρων», ο κ. Κουμουτάκος μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Είναι φυλακές τα Κέντρα που θα κατασκευαστούν; Γιατί παραμορφώνετε την πραγματικότητα; Προφανώς και δεν είναι φυλακές. Και γίνονται τα Κλειστά Κέντρα, για ποιους; Για αυτούς που έχουν παραβατική συμπεριφορά, για αυτούς που έχουν αποφάσεις άρνησης χορήγησης ασύλου, ώστε να μπορούμε να τους επιστρέψουμε, διότι δεν μπορεί να μένουν ανεξέλεγκτοι. Γιατί άμα πάρουν την απορριπτική απόφαση και ξέρουν ότι κινδυνεύουν να επιστραφούν εξαφανίζονται, εάν δεν υπάρχουν τα Κλειστά Κέντρα. Να, λοιπόν, δύο κατηγορίες για τις οποίες κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πει να μην υπάρχουν Κλειστά Κέντρα.

Υπάρχει όμως και μία άλλη κατηγορία: εκείνοι που φτάνουν παρανόμως στη χώρα. Και αυτοί δεν πρέπει να μείνουν για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τις συνθήκες και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, νόρμες και κανονισμούς, τους οποίους σεβόμαστε 100%, για να μπορούμε να είμαστε πιο αποδοτικοί στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου; Για είκοσι πέντε μέρες -τόσο προβλέπει ο νόμος- θα μένουν σε ένα κλειστό μέρος των νέων Κέντρων και το σύνολο των Κέντρων θα επιτηρείται πολύ αυστηρά.

Η είσοδος θα γίνεται με κάρτα, η έξοδος με κάρτα και το βράδυ θα κλείνει 100%. Αυτός ο τύπος Κέντρου παραβιάζει κάπου τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η κριτική σας παραβιάζει τη λογική. Κάνουμε Κέντρα πολύ πιο αυστηρά, κλειστά και ελεγχόμενα, γιατί οφείλουμε να βρούμε ένα μείγμα πολιτικής που λέει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και σεβασμός στους ανθρώπους στις τοπικές κοινωνίες που ανησυχούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή