Οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» ενώπιον της Προανακριτικής

Οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» ενώπιον της Προανακριτικής

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω των συνεχιζόμενων αντιπαραθέσεων, κυρίως μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την εξέλιξη των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, σχεδιάζονται υπό καθεστώς «μυστηρίου» οι κινήσεις προετοιμασίας της κατάθεσης, στα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής, των λεγόμενων «προστατευόμενων μαρτύρων».

Τα ερωτήματα ως προς το πού και πότε θα γίνει η κατάθεση αυτή, και υπό ποιες συνθήκες, αν δηλαδή οι προαναφερθέντες μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» θα εμφανιστούν με κρυμμένα τα χαρακτηριστικά τους ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμοι από τα μέλη της επιτροπής, είχαν εν μέρει απαντηθεί έως αργά χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασε στην Προανακριτική επιστολή, από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ, απαντητική του έγγραφου αιτήματος για να πραγματοποιηθεί η επιδιωκόμενη εξέταση των μαρτύρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απαντητική επιστολή γίνεται λόγος για συγκεκριμένους χώρους στους οποίους μπορεί να γίνει αυτή η συνάντηση, εκτός Βουλής, πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας. Ωστόσο, ασαφές παραμένει το εάν στην επιστολή γίνεται αναφορά και στο κατά πόσον η φυσική παρουσία των μαρτύρων θα συνοδεύεται από κάλυψη των χαρακτηριστικών τους.

Ως γνωστόν, η προανακριτική επιτροπή έχει ζητήσει η διαδικασία της κατάθεσης να γίνει με τους ίδιους ακριβώς όρους που έγινε και αντίστοιχη, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε αντεισαγγελείς του Α.Π. Οι πληροφορίες για εκείνη την κατάθεση είναι αντικρουόμενες, καθώς άλλες αναφέρουν ότι δεν είχαν ληφθεί μέτρα κάλυψης των χαρακτηριστικών τους και άλλες ότι υπήρξαν προφυλάξεις, και ότι σε κάθε περίπτωση ειδικός αστυνομικός παρίστατο επιβεβαιώνοντας ότι τα δύο αυτά πρόσωπα είναι οι «προστατευόμενοι μάρτυρες».

Χθες, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης των σχετικών συζητήσεων που έχουν φουντώσει στο παρασκήνιο, πηγές από την πλειοψηφία της επιτροπής της Βουλής έλεγαν πως το ζητούμενο είναι η εξέταση των μαρτύρων, δεδομένου ότι έχουν διαπιστωθεί κενά στις επίμαχες αρχικές τους καταθέσεις, καθώς και διαμόρφωση άποψης ως προς την αξιοπιστίας τους. «Εμείς δεν πάμε να βγάλουμε καμία κουκούλα. Εμείς ζητάμε με την απόφασή μας να τους εξετάσουμε με τον ακριβώς ίδιο τρόπο. Δεν πάμε να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, αλλά να αντλήσουμε πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν κρίσιμο ρόλο στην υπόθεση που ερευνούμε. Τα υπόλοιπα είναι υποδεέστερα και δευτερεύοντα. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες με τον ίδιο τρόπο που το έπραξαν στις 4 Δεκεμβρίου. Δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο», σημειώθηκε.

Ως γνωστόν, όλες οι πτέρυγες που εκπροσωπούνται στην Προανακριτική συμφωνούν στην αναγκαιότητα εξέτασης των δύο μαρτύρων, με το ενδεχόμενο να ζητηθεί η μη λήψη μέτρων προφύλαξης της πραγματικής τους ταυτότητας να έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, ουδείς επιθυμεί να προβεί σε κάποια πρόβλεψη για το τι θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία οι μάρτυρες αιτηθούν να ληφθούν προφυλάξεις ενώπιον των μελών της επιτροπής, ειδικώς εάν δεν είχαν πράξει το ίδιο και τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή