Εννέα γύπες νεκροί από δηλητήριο στο Μεσολόγγι

Εννέα γύπες νεκροί από δηλητήριο στο Μεσολόγγι

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο σοβαρό περιστατικό θανάτωσης γυπών την τελευταία δεκαετία καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες στο Μεσολόγγι. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 9 νεκροί γύπες, ενώ άλλοι δύο μεταφέρθηκαν ζωντανοί για νοσηλεία στην Αθήνα. Ανάλογο περιστατικό πέρυσι στον Νέστο προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τους νεκρούς γύπες ανακάλυψε ο φορέας διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου: ειδοποίησε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) και έστειλε στην ΑΝΙΜΑ δύο γύπες που εντοπίστηκαν ζωντανοί (όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή, το ένα από τα δύο πουλιά είναι σε κρίσιμη κατάσταση). Η Ορνιθολογική έστειλε στην περιοχή από τα Τρίκαλα έναν σκύλο εκπαιδευμένο στον εντοπισμό δολωμάτων. «Οι περισσότεροι από τους νεκρούς γύπες εντοπίστηκαν γύρω από το κουφάρι μιας προβατίνας, το κρέας της οποίας είχε κάποιος δηλητηριάσει», λέει ο διευθυντής της ΕΟΕ, Γιώργος Σγουρός. «Είναι πολύ σοβαρό περιστατικό, καθώς ο γύπας είναι είδος στη χώρα μας κρισίμως κινδυνεύον. Στην περιοχή του Μεσολογγίου υπάρχουν μόλις 20-30 ζευγάρια. Από την εμπειρία μας στον Νέστο, μετά ένα τέτοιο περιστατικό, η “αποικία” του είδους στη συγκεκριμένη περιοχή δεν επανέρχεται ποτέ».

Να σημειωθεί ότι μετά το περιστατικό στον Νέστο η Ελλάδα κλήθηκε από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις. Για να αποφύγει τις συνέπειες, η Ελλάδα θέσπισε ένα εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της πρακτικής των δηλητηριασμένων δολωμάτων, το οποίο προφανώς δεν έχει εφαρμοστεί. «Βασικό πρόβλημα είναι ότι η θανάτωση απειλούμενων ζώων δεν αντιμετωπίζεται ως έγκλημα, ώστε να γίνει ανάκριση όπως σε άλλες χώρες και, γιατί όχι, να επικηρυχθεί ο ένοχος», εκτιμά η κ. Γανωτή. «Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας λειτουργεί μόλις ένα κέντρο με έναν υπάλληλο για τις τοξικολογικές στα νεκρά ζώα, με αποτέλεσμα να καθυστερούμε έως και 8-9 μήνες για τα αποτελέσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή