Χρηματοδοτικό πρόγραμμα 560 εκατ. στον αγροτικό τομέα μεταξύ ΕΤΕπ, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα 560 εκατ. στον αγροτικό τομέα μεταξύ ΕΤΕπ, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Έπεσαν» οι τελικές υπογραφές για την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος ύψους 560 εκατ. ευρώ προς τον αγροτικό τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Εθνικής Τράπεζας και την Τράπεζας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σε αυτή έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Παύλος Μυλωνάς.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες αλλά τις επιχειρήσεις του γεωργικού και αγροδιατροφικού τομέα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει την χορήγηση 200 εκατ. ευρώ (σ.σ. 100 εκατ. ευρώ προς κάθε τράπεζα) για την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς αγρότες και επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο και με δικά τους κεφάλαια, που σε συνδυασμό με τα ίδια κεφάλαια των τελικών αποδεκτών το ύψος των συνολικών επενδύσεων θα ανέρθουν σε 560 εκατ. ευρώ.

Τουλάχιστον το 10% των χορηγήσεων θα διατεθεί σε νέους αγρότες, ηλικίας κάτω των 41 ετών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς στην Ελλάδα περισσότερο από το 30% των εργαζομένων στον γεωργικό τομέα είναι ηλικίας άνω των 64 ετών και μόνο το 5% είναι κάτω των 35 ετών.

Όπως τόνισαν όλες οι πλευρές ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί βασική πηγή απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και τις επαρχιακές καθώς και σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Κάτι, που μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της χρήσης νέων τεχνολογιών, στη βελτίωση των αγροτικών προϊόντων αλλά και στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.

Για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Επενδύσεων, να στηρίξει τις νέες επενδύσεις στον γεωργικό και τον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα, μίλησε ο κ. Hoyer. «Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος αυτής της πρώτης χρηματοδότησης που χορηγεί η ΕΤΕπ σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς, ειδικά για τη στήριξη αγροτικών επενδύσεων στη χώρα, θα ενισχυθεί χάρη στη γνώση των τοπικών αναγκών που διαθέτουν οι εταίροι μας και στην πείρα που διαθέτει η ΕΤΕπ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» είπε σχετικά και συμπλήρωσε «Η ειδική στήριξη που προβλέπεται για τους νέους αγρότες στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας σε όλη την Ευρώπη και αυτή η νέα πρωτοβουλία θα αποτελέσει υπόδειγμα για επόμενες».

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως «το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα βοηθήσει αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην παραγωγή, να καινοτομήσουν με νέα προϊόντα και να δημιουργήσουν εξειδικευμένες θέσεις απασχόλησης στη χώρα, ενώ θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μη δραστηριοποίησης των νέων στον αγροτικό τομέα».

Πρόσθεσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον αγροτικό τομέα έχει δυο στόχους: πρώτον την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας και δεύτερον να την κάνει πιο «έξυπνη» με τη χρήση της τεχνολογίας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως η υπογραφή αυτής της σύμβασης δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή, αναδεικνύοντας παράλληλα «την πολύτιμη συμβολή της ΕΤΕπ στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, την προώθηση της γεωργίας ακριβείας και την ανασυγκρότηση των αγροτικών υποδομών της χώρας».

Για διεύρυνση της ήδη μακροχρόνιας συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, μίλησε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου. Έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης του στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα σημειώνοντας ότι υποστηρίζεται «με χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα».

«Η στήριξη της γεωργίας και ιδιαίτερα της αγροβιομηχανίας αποτελεί βασικό στόχο της Εθνικής Τράπεζας» ανέφερε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παύλος Μυλωνάς συμπληρώνοντας πως «η νέα συμφωνία με την ΕΤΕπ θα μας επιτρέψει να διευκολύνουμε τη χρηματοδότηση αυτού του τομέα, με κύριο στόχο την προσέλκυση της νέας γενιάς σε αυτό το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή