Αλλαγές στα εργασιακά της Σίλικον Βάλεϊ

Αλλαγές στα εργασιακά της Σίλικον Βάλεϊ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού και η άδεια μετ’ αποδοχών περιλαμβάνονται στα εργασιακά δικαιώματα που προστατεύουν τους εργαζομένους και θα έπρεπε να τους ικανοποιούν. Ωστόσο, πολλοί από όσους απασχολούνται στη λεγόμενη «gig economy» έχουν επιλέξει να εργάζονται με ευέλικτα ωράρια και χωρίς σύμβαση αορίστου χρόνου, διότι εργάζονται παράλληλα αλλού. Συνεπώς, ο νέος νόμος της Καλιφόρνιας, που εξασφαλίζει τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα στους εργαζομένους της «gig economy», απειλεί όχι μόνον τις εταιρείες, οι οποίες μισθώνουν εξωτερικούς υπαλλήλους χωρίς μόνιμη σύμβαση, αλλά και τους ίδιους τους υπαλλήλους, καθώς έχουν επιλέξει να απασχολούνται περιστασιακά.

Το μοντέλο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έχει αξιοποιηθεί σε τεράστιο βαθμό στη Σίλικον Βάλεϊ, ιδίως από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Ενδεικτικά, η Google απασχολεί περισσότερους από 120.000 περιστασιακά εργαζομένους, τους οποίους εντοπίζει μέσω εταιρειών στελέχωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte, ο αριθμός των περιστασιακά εργαζομένων στις ΗΠΑ θα ανέλθει στα 42 εκατομμύρια το 2020, ενώ το 2017 έφτανε τα 14 εκατομμύρια, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να είναι νέοι μεταξύ 20 και 40 ετών.

Περισσότερο από το 60% όσων απασχολούνται περιστασιακά στην «gig economy» έχει ήδη δουλειά πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Deloitte, στρέφονται στις συγκεκριμένες εταιρείες μεταξύ άλλων για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα και για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία. Προτιμούν να έχουν ευέλικτα ωράρια και να αποκτήσουν εμπειρία, ενώ δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εργασιακή ανέλιξή τους και για τα επιδόματα, όπως έχει σχολιάσει στους Financial Times o Αντριου Σβέντελ της εταιρείας συμβούλων Bain & Company. «Δεν θέλουν ψεύτικα παράσημα – θέλουν να αποκτήσουν κάποια εμπειρία και να το βάλουν στον λογαριασμό τους στο LinkedIn», όπως επισημαίνει στους Financial Times o Πατ Βάντορς, επικεφαλής της ομάδας αναζήτησης ταλέντων στην εταιρεία λογισμικού ServiceNow.

Τεράστια είναι η πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ίδιες οι εταιρείες από τον καινούργιο νόμο της Καλιφόρνιας, καθώς εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν περιστασιακά εργαζομένους. Ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων παραμένει μικρός και αυξάνεται με την προσθήκη περιστασιακά εργαζομένων μόνον όταν υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη στην εταιρεία. «Εχεις μια φρέσκια ματιά στο ζήτημα», είχε εξηγήσει στους Financial Times ο Κρεγκ Μπράντφορντ, παραγωγός στην ομάδα διαφημίσεων της Microsoft. Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι συχνά προσλαμβάνει επαγγελματίες για μια συγκεκριμένη περίοδο, τους οποίους όμως χρειάζεται μόνον για ένα εξειδικευμένο έργο και όχι συνεχώς. «Μπορώ να τους φέρω μόνο για μία εβδομάδα ή έρχονται για τρία χρόνια. Εχεις πράγματι αυτή την ευελιξία», είχε πει ο Μπράντφορντ στους Financial Times.

Για την Ernst & Young η επιλογή των περιστασιακά εργαζομένων είναι απαραίτητο στοιχείο της στρατηγικής της. Βρίσκοντας ταλέντα σε ολόκληρο τον κόσμο και απασχολώντας τους με ευέλικτα ωράρια, έχει καταφέρει να ξεκινήσει καινούργια προγράμματα σε 35 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι απασχολεί 35.000 περιστασιακά εργαζομένους. «Υπάρχουν όλα αυτά τα προγράμματα παγκοσμίως, τα οποία δεν θα μπορούσαμε να αναλάβουμε παλαιότερα, αλλά μπορούμε τώρα, διότι έχουμε μια ευρεία βάση για ταλέντα», δήλωσε στους Financial Times ο Τζεφ Γουόνγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Ernst & Young.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή