Σειρές από όλο τον κόσμο για όλο τον κόσμο

Σειρές από όλο τον κόσμο για όλο τον κόσμο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσες πιθανότητες είχε πριν από δέκα χρόνια μια σειρά από τη Νορβηγία, την Ισπανία ή την Ιταλία να κάνει παγκόσμια επιτυχία και να γίνει ακόμη και ποπ φαινόμενο; Μάλλον ελάχιστες, και αυτό όχι τόσο λόγω γλωσσικών διαφορών αλλά διανομής. Η έλευση του Netflix και –κυρίως– η προ ολίγων ετών παγκοσμιοποίησή του, που το έφερε και στα μέρη μας, έχει πια σε μεγάλο βαθμό καταργήσει αυτά τα στεγανά. Ολοι φυσικά γνωρίζουν τη δημοφιλία σειρών όπως το «Casa de Papel» ή το γερμανικό θρίλερ μυστηρίου «Dark»· πρόσφατα στη διαδικτυακή πλατφόρμα προστέθηκε και το σκανδιναβικό «Ράγκναροκ», το οποίο μεταφέρει τη μυθολογία των Βίκινγκς στον σύγχρονο κόσμο, έχοντας και… περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Σε μια μικρή κωμόπολη των νορβηγικών φιόρδ, ο νεαρός Μάγκνε μετακομίζει με τον αδελφό και τη μητέρα του, για να διαπιστώσει πως κάτι περίεργο συμβαίνει, τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλους κατοίκους της περιοχής. Σύντομα θα καταλάβει πως η μάχη θεών και γιγάντων, το μυθικό δηλαδή Ράγκναροκ, ετοιμάζεται να αναβιώσει με εκείνον στον ρόλο του Θορ. Το διακύβευμα αυτή τη φορά δεν είναι η κυριαρχία του κόσμου αλλά η περιβαλλοντική ισορροπία, την οποία καταστρέφουν οι επιχειρήσεις μιας οικογένειας ντόπιων βιομηχάνων.

Η σειρά συνδυάζει την τυπικά αμερικανική εφηβική ιστορία ενηλικίωσης με τη σκανδιναβική ατμόσφαιρα, αλλά και τα σύγχρονα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της αλόγιστης μόλυνσης, τα οποία επίσης έχουν κεντρική θέση στη βόρεια Ευρώπη. Ακριβώς αυτή η θεματική και αισθητική ποικιλία που προσφέρουν οι μη αγγλόφωνες σειρές, φτάνοντας μάλιστα σε πολύ ευρύτερο κοινό, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της παγκοσμιοποιημένης τηλεόρασης.

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη όψη, που έχει να κάνει με τις περίφημες «συνταγές» του Netflix. Ως γνωστόν, η διαδικτυακή πλατφόρμα έχει κάποιες γενικές νόρμες –προκύπτουν από τα στατιστικά που συλλέγει από τους χρήστες της– τις οποίες επιβάλλει στις περισσότερες σειρές της. Με λίγα λόγια, ο Θορ α λα Netflix είναι κάπως λιγότερο Σκανδιναβός από ό,τι θα προτιμούσε ίσως ο… Μπέργκμαν, παραμένει όμως απολαυστικός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή