Εθνικές φαντασιώσεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθώ –ομολογώ όχι με μεγάλο ενδιαφέρον– τη δημόσια συζήτηση που γίνεται και μαζί τους διαξιφισμούς για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Σήματα, επιτροπές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλληλοεπιδρούν και αλληλοαναιρούνται σε μία εθνική σαλάτα που στο τέλος το μόνο κοινό συμπέρασμα που βγάζει είναι ένα: πως άπαντες, εθνικόφρονες και αναθεωρητές, συντηρητικοί και προοδευτικοί, θεωρούν ότι το 2021 είναι ένα έτος που θα συμβεί κάτι πολύ σημαντικό, ανεβάζοντας τον πήχυ σε τέτοιο ύψος που υπονομεύουν ήδη τις επετειακές εκδηλώσεις. Αυτό από μόνο του καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους και τους κατατάσσει όλους σε μια κοινή κατηγορία: στους έχοντες εθνικές φαντασιώσεις. Αυτό που άθελα ή ηθελημένα κάνουν και οι μεν και οι δε είναι να φουσκώνουν ένα ζέπελιν που όσο φουσκώνει τόσο πιο ψηλά πάει στον αέρα και απομακρύνεται από τη γη και την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι πως τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όπως φαντάζομαι ήταν και τα 100 που δεν γιορτάστηκαν αναλόγως, είναι μία σημαντική, σημαντικότατη εθνική επέτειος. Αλλά δεν είναι ούτε διαχωριστική γραμμή με κάτι, ούτε νέα αρχή. Είναι απλά η συνέχεια στην ασταμάτητη και μονότονη γραμμή του χρόνου. Οι επετειακές εκδηλώσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν τομές και γεγονότα από μόνες τους. Είναι μία κυρίως εσωτερικής φύσεως διαδικασία που ο βασικότερος σκοπός της είναι να φωτίσει για το ευρύ κοινό στιγμές της επανάστασης, τόσο τις ηρωικές όσο και τις σκοτεινές, να αυξήσει την εθνική αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση και να πάμε παρακάτω αφήνοντας τους επόμενους, στα 300 χρόνια, να το γιορτάσουν όπως εκείνοι θα το καταλαβαίνουν τότε. Το 2021 δεν αποτελεί αφετηρία για τίποτα. Ούτε έχει πολιτικές προεκτάσεις. Οτιδήποτε άλλο βαρύγδουπο και μεγαλόπνοο βάζει τον πήχυ σε τέτοιο ύψος, που είναι βέβαιο πως θα περάσουμε όλοι από κάτω.

Βέβαια υπάρχει και το αισιόδοξο. Η εθνική φαντασίωση των 200 ετών από την Επανάσταση δεν θα έχει κάποιο εθνικό κόστος. Εχει μόνο την παραδοσιακή πλευρά πως όλοι θα τσακώνονται με όλους. Αλλά αυτό θα γινόταν ακόμα και αν δεν ήταν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αλλά μία οποιαδήποτε επέτειος. Υπάρχουν εθνικές φαντασιώσεις που μπορεί να έχουν και πραγματικό εθνικό κόστος. Ας δούμε τι έγινε στα 100 χρόνια από την Επανάσταση. Εχει μεγάλη αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή