Σύγκρουση στη Βουλή για τα εργασιακά

Σύγκρουση στη Βουλή για τα εργασιακά

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακόμα μία σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη χρήση άκρως επιθετικής ορολογίας για τον κ. Κυρ.Μητσοτάκη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την απόρριψη εκ μέρους της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δημόσιας πρόσκλησης του κ. Αλ. Τσίπρα για νομοθετική συνεργασία επί εργασιακών θεμάτων, εξελίχθηκε η σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής, που προκάλεσε ο πρωθυπουργός με αφορμή ερωτήσεις που είχε δεχθεί πρόσφατα επί των θεμάτων αυτών τόσο από τον κ. Τσίπρα όσο και από τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα.

Οι πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας την οποία ανέπτυξαν οι πολιτικοί αρχηγοί, με τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να επιχειρούν να υπογραμμίσουν ότι υιοθετούν και εφαρμόζουν εντελώς διαφορετικές «συνταγές» επίλυσης των προβλημάτων, αλλά και με τους άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι μεταξύ των δύο διαφορές δεν υπάρχουν.

Αρχικώς ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρκτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Αλ. Τσίπρας, έκανε λόγο για ανακρίβειες και ψέμματα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με «λαθροχειρίες» προσπάθησε να αντικρούσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ενώ παράλληλα και επί μακρόν στην πρωτολογία του υπεραμύνθηκε της πολιτικής των κυβερνήσεών του.

«Η συζήτηση μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε ποιός βρίσκεται στο παρόν και ποιός επιδιώκει επιστροφή στο παρελθόν» σχολίασε ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Υιοθετείτε λόγο ξεπερασμένο από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην πραγματικότητα».

Εμφανώς ενοχλημένος λίγο μετά ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη από του βήματος της Ολομέλειας ως τον «μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα», σε ακόμα μία προσπάθεια να πολωθεί το πολιτικό σκηνικό. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επιχείρησε να τείνει χέρι φιλίας προς την κυρία Γεννηματά, απευθύνοντας πρόσκληση ακόμα και για κοινή νομοθετική πρωτοβουλία με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Δεν χρειαζόμαστε το φλερτ κανενός. Σας έχουμε πάρει είδηση και το ίδιο η κοινωνία» απάντησε αμέσως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που «άνοιξε το δρόμο για να επιστρέψει η γαλάζια λαίλαπα σε όλη την Ελλάδα», δεν έχει κάνει ουσιαστική αυτοκριτική για όσα έκανε ως κυβέρνηση από το 2015.

Η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση επέκτειναν το αντεργατικό πλαίσιο, υπογράμμισε ο γ.γ. Της ΚΕ του ΚΚΕ. Για ομοιότητες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με θετικά λόγια προσωπικά για τον πρωθυπουργό, μίλησε ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος. Εντυπωσιασμένος από τη συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι η κανονικότητα επέστρεψε στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Ι.Βαρουφάκης.

Ωστόσο, εκείνο που προκάλεσε επιπλέον αίσθηση λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης και ενώ πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν πυρά και για τα όσα έγιναν την περίοδο της υπουργίας Βαρουφάκη, στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015, ήταν που ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κατέθεσε στα πρακτικά φάκελο για να περιέλθει στα χέρια του Προέδρου της Βουλής, εντός του οποίου όπως δήλωσε ήταν οι πλήρεις ηχογραφήσεις όσων είχαν λεχθεί την τρικυμιώδη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 στις συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε αναφέρει ότι είχε ηχογραφήσει όλες τις κρίσιμες  συνεδριάσεις, προκαλώντας εξ αρχής οξύτατες αντιδράσεις στην Αθήνα και -κυρίως- στις Βρυξέλλες. Τώρα επιδεικνύοντας έναν λευκό φάκελο, είπε απευθυνόμενος στον κ. Τασούλα ότι του τον παραδίδει και πως είναι στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου ως προς την επιλογή του τρόπου κοινοποίησης των ηχογραφήσεων στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Περισσότερο αναλυτικός ο Πρόεδρος της Βουλής ως προς το είδος του υλικού που φάνηκε ο κ. Βαρουφάκης να «καταθέτει», αλλά και ιδιαιτέρως αιχμηρός προς τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ο κ. Τασούλας είπε: «Ο κ. Βαρουφάκης άφησε με το χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον Πρόεδρο της Βουλής ένα φάκελο. Προεξόφλησε στην ομιλία του ότι το περιεχόμενο του φακέλου αφορά στην εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και μου δίνει είπε το δικαίωμα, να αποφασίσω αν θα το δώσω στους βουλευτές. Δεν είμαι αχθοφόρος ή βαστάζος των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη. Καλώ έναν κλητήρα και επιστρέφω το φάκελο. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο οποιασδήποτε δικής του ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

«Σωστά ενεργήσατε» σχολίασε αμέσως ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της εθνικής αντιπροσωπείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή