ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λιγκουίνι με φινόκιο και σαρδέλες

Κοντόπουλος Δημήτρης

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζυμαρικά / Ρύζι, Αντζούγιες, Αλκοόλ, Συνταγές, Σαρδέλες, Ψάρια

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 20΄

Υλικά (για 4 μερίδες)
  • 500 γρ. λιγκουίνι (1 πακέτο)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φιλέτα αντζούγιας, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1/2 φινόκιο, ψιλοκομμένο
  • 70 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 2 ίνες κρόκος Κοζάνης
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 8 σαρδέλες, φιλεταρισμένες και κομμένες σε φέτες
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι ακέρωτο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ψωμί τριμμένο σαν ψίχουλα, κατά προτίμηση από μπαγιάτικο ψωμί, ψημένα στο γκριλ του φούρνου για 7-8 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά


Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναφέρουν οι οδηγίες στη συσκευασία και σουρώνουμε.

Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις αντζούγιες με το κρεμμύδι και το φινόκιο για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε το κουκουνάρι και τις σαρδέλες και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα οι σαρδέλες.

Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τα ζυμαρικά, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε με τα καβουρδισμένα ψίχουλα ψωμιού.

Τι πίνουμε: Λευκά κρασιά για τις τρεις από τις τέσσερις μακαρονάδες μας: Ασύρτικο, Ρετσίνα, Σαββατιανό. Αλλά ένα κομψό Pinot noir για το πιάτο με τα λαχανάκια και τα μανιτάρια.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ