ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Η Αθήνα λατρεύει την πίτσα, ξανά

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Εστιατόρια, Πίτσες

Λεπτές, τραγανές ζύμες, ιδιαίτερα τυριά και αλλαντικά, πρωτότυποι συνδυασμοί σε νέες και παλιότερες πιτσαρίες στα πέριξ του κέντρου, για να τις απολαύσετε καθιστοί ή και στα όρθια.

Granello

Της ναπολιτάνικης σχολής, με αλεύρι από τον ιταλικό νότο. Ζύμη αφράτη περιμετρικά, λεπτή βάση, λίγα υλικά και τα απαραίτητα μελανά σκασίματα, σημάδια του ιδανικού ψησίματος. Το Granello του νεαρού Κυριάκου Λιοδάκη είναι μια σούδα, ένας στενός χώρος όπου δεσπόζει ο εντυπωσιακός του φούρνος. Χρησιμοποιεί το δικό του προζύμι εδώ και σχεδόν μία δεκαετία και αφήνει το ζυμάρι να ωριμάσει αργά. Προτείνουμε κλασική margarita, καυτερή vulcana και τη λιγότερο συνηθισμένη, εξαιρετικά ισορροπημένη bianca με παρμεζάνα, σκόρδο, burata και βασιλικό. Νένα Δημητρίου
Περικλέους 18, Σύνταγμα, Τ/210-32.26.542, Δευτέρα-Πέμπτη 12.00-23.00, Παρασκευή-Σάββατο 12.00-00.00, Κυριακή κλειστά. Από 6,90 € η πίτσα 33 εκ.


 Flower

Εξαιρετικά λεπτό ζυμάρι, που δεν μοιάζει με κλασικής πίτσας. Υπάρχουν δύο επιλογές (λεπτή και αφράτη). Είναι όντως λεπτή και στη βάση και στην περίμετρο, όχι πολύ ελαστική, πιο πολύ σαν μαλακό μπισκότο. Η ντοματόσαλτσά της είναι κάπως γλυκιά, το τυρί που λιώνει κάπως αλμυρό, το όλον ισορροπημένο. Τα λαχανικά είναι κομμένα χοντρούτσικα, έχει μια ανομοιομορφία, είναι λιγότερο επαγγελματική ή σεφίστικη στην εμφάνιση, και αυτό την κάνει έξτρα γοητευτική. Περίπου 15 toppings να επιλέξετε. Η πιο ιδιαίτερη είναι αυτή με το bacon και το σιρόπι σφενδάμου! Στον κατάλογο υπάρχει και επιλογή «deep dish pizza», με ζύμη ψημένη σε ταψί με ελαιόλαδο, που δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμη. Pasta, σάντουιτς και σαλάτες διαθέσιμα. Delivery στα πέριξ του κέντρου και του Χολαργού, όπου βρίσκεται το δεύτερο κατάστημα.
Νένα Δημητρίου
Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.65.029, Μεσογείων 232, Χολαργός, Τ/210-65.15.553, καθημερινά 08.30-00.30. Από 6,90 € η πίτσα 30 εκ.


 Romatella

Λεπτή, πολύ τραγανή ζύμη, που φτιάχνουν κάθε μέρα. Η λογική είναι pizza al taglio, με το κομμάτι δηλαδή, το οποίο όμως είναι αρκετά μεγάλο, σαν δύο κομμάτια. Ξεχωρίσαμε την πίτσα bresaola με το ομώνυμο αλλαντικό, ρικότα, ντοματίνια, ρόκα, λεμόνι και παρμεζάνα, και την Inferno, καυτερή, με βότκα, ιταλικό, σαλάμι, πεκορίνο και πιπεριά. Δροσερές και φρέσκες οι σαλάτες, ιδιαίτερα αυτή με το μήλο και τo ραντίτσιο.
Λίνα Καπετάνιου
Φαλήρου 4, Κουκάκι, Τ/210-92.39.901. Καθημερινά 12.00-01.00, Πέμπτη-Παρασκευή και Σάββατο ανοιχτά έως τις 2 το βράδυ, διαθέτει και delivery. Από 3-3,5 € το κομμάτι.


 Crust

Με αφράτο ζυμάρι και ωραία υλικά από πάνω, που δεν σε μπουκώνουν. Στην Crust ψήνουν το ζυμάρι στον μεγάλο στρογγυλό φούρνο όλη μέρα και νύχτα. Οι πίτσες είναι αυστηρά φρεσκοψημένες: πρέπει πρώτα να τελειώσει αυτή που βρίσκεται μπροστά στη βιτρίνα και μετά να ψηθεί η επόμενη. Αγαπημένη μας, η Snow White με κρέμα παρμεζάνας, φρέσκια μοτσαρέλα, άγρια μανιτάρια, ιταλική καπνιστή πανσέτα, προσούτο cotto και φλούδες παρμεζάνας.
Λίνα Καπετάνιου
Πρωτογένους 13, Ψυρρή, Τ/210-32.57.179, καθημερινά 13.00-02.00, Παρασκευή-Σάββατο έως τις 17.00. Από 2,8-3 € το κομμάτι.


 La Bella Napoli

Επιστρέφοντας από τον ιταλικό νότο, δοκίμασα αυτή την πίτσα-«καρμπόν» της βέρας Ναπολιτάνας. Επιμελώς διαλεγμένα υλικά από την Καμπανία και μυρωδάτο, καλά ωριμασμένο προζυμένιο ζυμάρι από βιολογικό αλεύρι. Ανέμελη εμφάνιση, σβέλτο φούρνισμα, έμπειρο, σε ξυλόφουρνο στους 500 βαθμούς. Ο Μιλανέζος σεφ Marco Zenaboni παραδέχεται πως «η πίτσα είναι Ναπολιτάνα». Μόνο λίγα τραπεζάκια για επιτόπια κατανάλωση, και delivery. Ξεφουρνίζονται 12 διαφορετικές, έκτακτες πίτσες, εκ των οποίων η Margherita, με ζωντανή σάλτσα ντομάτας και φιορ ντι λάτε, και η Salsiccia e Friarielli, με τυπικό ναπολιτάνικο λουκάνικο και χόρτα φριαριέλι, σε ταξιδεύουν γευστικά στο λίκνο της πίτσας.
Νικολέτα Μακρυωνίτου
Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος, Τ/211-11.50.602. Καθημερινές 07.30-23.00, Σάββατο 18.00-23.00, Κυριακή 13.00-23.00. Από 5-12 € για πίτσα 33 εκ.


 Τζάιαντ

Μαγαζί γωνία, κατά βάση ορθάδικο. O σεφ Γιάννης Σιμωτάς φτιάχνει μακράς ωρίμανσης, καλοαναθρεμμένα ζυμάρια που μετατρέπονται σε λεπτές, λεπτότατες πίτσες με μια ιδέα αφρατοσύνης. Διαλέγουμε διάμετρο, 25 ή 33 εκ., και στη συνέχεια τα υλικά. Δέκα επιλογές στο σύνολο. Προτείνω τη Μαργαρίτα, την κολοκύθι-πατάτα-ξινομυζήθρα και εκείνη με τα μοσχαρίσια μάγουλα και μελιτζάνα. Ξεδιψάμε με μπίρα βαρελίσια. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Γεωργάκη Ολυμπίου 21, Κουκάκι, Δευτέρα-Πέμπτη 18.00-01.00, Παρασκευή-Σάββατο 18.00-02.00. Από 4-6 € για πίτσα 25 εκ.

  • Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ