500 λέξεις με τον Στρατή Γαλανό

500 λέξεις με τον Στρατή Γαλανό

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στρατής Γαλανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι εκ γενετής τετραπληγικός, μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και γράφει… μα πώς γράφει; Αν δεν το δείτε, δεν θα το πιστέψετε… Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1991. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά.

Εργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος (1993-1996), κατόπιν ως υπάλληλος γραμματειακής υποστήριξης στον ΑΝΤ1 (1996) και τέλος ως διοικητικός υπάλληλος στην ΕΥΔΑΠ (1997-2012), όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Η Διαδρομή και το Κόμιστρο» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2019 από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη, ενώ ο δεύτερος τόμος της τριλογίας με τίτλο «Ο,τι Απέμεινε: Ενας Σκαραβαίος» αναμένεται να εκδοθεί το 2020.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Πού χώρος για βιβλία; Εχω την αναπνευστική συσκευή και τη μάσκα οξυγόνου.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Βοτρέν, αντιήρωας του Μπαλζάκ. Για την ικανότητά του να αλλάζει εαυτό και προσωπεία, για το ταλέντο του στη χειραγώγηση, για την ευκολία με την οποία μεταπηδά από την παρανομία στην υπηρεσία του νόμου, διατηρώντας όμως πάντοτε έναν προσωπικό κώδικα ηθικής.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τους Ντε Σαντ, Μαρξ, Φρόιντ, Σαρτρ και έναν διαιτητή να τους χωρίζει.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Οτι ένας Εμφύλιος δεν τελειώνει ποτέ.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Νεκρές Ψυχές» του Γκόγκολ.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Τη «Γενεαλογία της Ηθικής» του Νίτσε.

Ποιος ο βαθύτερος ρόλος του κλασικού αυτοκινήτου Oldsmobile στο μυθιστόρημά σας; Λειτουργεί και ως «μηχανή του χρόνου»;

Περισσότερο πρόκειται για μία εκσυγχρονισμένη εκδοχή του πανάρχαιου λογοτεχνικού ευρήματος του ανθρωπομορφισμού: αποδίδοντας ανθρώπινες ιδιότητες σε ένα άψυχο αντικείμενο, δίνεται η ευκαιρία στον συγγραφέα να στοχαστεί πάνω στην ανθρώπινη συνθήκη διατηρώντας το πλεονέκτημα της αποστασιοποίησης. Λειτουργεί επίσης ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ιστορίες των επιβατών του.

Είναι πολλές και διαφορετικές οι δεκαετίες όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημά σας. Γιατί οι συγκεκριμένες περίοδοι του 20ού αιώνα;

Αν εξαιρέσει κανείς κάποια σύντομα flashbacks και flashforwards, το μυθιστόρημα ξεκινά τον Οκτώβριο του 1929 με το Μεγάλο Κραχ και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 1944 με την Απελευθέρωση. Θεωρώ τη συγκεκριμένη περίοδο καθοριστική για τη διαμόρφωση της εικόνας του σύγχρονου κόσμου.

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ.; Βρίσκετε καθόλου ποίηση εκεί;

Μόνο Facebook. Ναι, βρίσκω. Τα λουλούδια ανθίζουν μέσα στην κοπριά και η ποίηση μέσα στην κοινοτοπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή