Οταν οι αξίες ζωής μάχονται τη θηριωδία

Οταν οι αξίες ζωής μάχονται τη θηριωδία

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κρυφή ζωή ★★★½

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Τέρενς Μάλικ

Ερμηνείες: Ογκαστ Ντιλ, Βάλερι Πάχνερ, Μαρία Σιμόν, Μπρούνο Γκανζ

Μετά μερικές μέτριες δουλειές αλλά και κάποιους πειραματισμούς, ο Τέρενς Μάλικ επιστρέφει με ένα πραγματικά καλό φιλμ, παρουσιάζοντας μια συγκινητική αληθινή ιστορία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηρωάς του είναι ο Φραντς, ένας Αυστριακός αγρότης, ο οποίος ζει μαζί με τη σύζυγο και τις τρεις μικρές τους κόρες στο κτήμα του, πάνω στα καταπράσινα ορεινά λιβάδια των Αλπεων. Η ειρηνική ζωή, ωστόσο, θα διαταραχθεί από τον πόλεμο και σύντομα ο Φραντς θα κληθεί να δώσει όρκο πίστης στον Χίτλερ και να υπηρετήσει στο μέτωπο. Αηδιασμένος από αυτή την προοπτική, αρνείται, με αποτέλεσμα να καταλήξει στις φυλακές της Γκεστάπο. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τις αγριότητες των δεσμοφυλάκων αλλά και τον πειρασμό που πηγάζει από τις όμορφες αναμνήσεις του.

Ο Μάλικ δημιουργεί έναν (σχεδόν) επίγειο παράδεισο οικογενειακής γαλήνης και ειρήνης στο πρώτο κομμάτι της ταινίας προκειμένου να τον φέρει σε πλήρη διάσταση με όσα δραματικά θα συμβούν στο δεύτερο μέρος. Τα υπέροχα τοπία, η ευχαρίστηση για τη γη που δουλεύεται και καρπίζει, η βαθιά αγάπη και συντροφικότητα είναι όλα εκείνα που οδηγούν, πολύ φυσιολογικά, τον Φραντς στην απόφαση να πάει κόντρα στον παραλογισμό του πολέμου. Οσα έχει μάθει στη ζωή του, αλλά και ο δικός του θεός της καλοσύνης και της πραότητας, δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη βαρβαρότητα του ναζισμού. Ολα αυτά, βέβαια, δεν τα συμμερίζονται οι περισσότεροι από τους συγχωριανούς του, οι οποίοι τον θεωρούν προδότη και δειλό.

Στο επίκεντρο η ηθική

Εκτός της αληθινής ιστορίας, που αποτελεί από μόνη της παράδειγμα θάρρους και απόδειξη ότι ο πραγματικός ηρωισμός εμφανίζεται και μακριά από το πεδίο της μάχης, το φιλμ στοχάζεται φιλοσοφικά πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και στην ηθική που ελάχιστη σχέση έχει με τη συμβατική πνευματική καλλιέργεια ή τη μόρφωση. Οι αξίες ζωής του Φραντς είναι ανεκτίμητες και πηγαίες και αυτό ίσως αποτελεί και το μυστικό της δύναμής τους. Η δοκιμασία στην οποία θα τεθούν αποκτά σχεδόν θεολογικό χαρακτήρα, θυμίζοντας τους πειρασμούς που κατανικάει ο Ιησούς πάνω στον σταυρό.

Ο Ογκαστ Ντιλ, τον οποίο είχαμε δει προ διετίας να υποδύεται άρτια τον νεαρό Καρλ Μαρξ («Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς»), τα καταφέρνει εδώ εξαιρετικά στον κεντρικό ρόλο, ενώ πλαισιώνεται από άλλους γνωστούς Ευρωπαίους ηθοποιούς, όπως ο Ματίας Σόνερτς («Κόκκινο σπουργίτι»), ο Φραντς Ρογκόφσκι («Στους διαδρόμους»), καθώς και ο Μπρούνο Γκανζ, σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του τελευταίου στη μεγάλη οθόνη.

HOME CINEMA

Φρενήρεις ρυθμοί, ποπ νότα και γεύση από NBA

Uncut Gems ★★★½

ΘΡΙΛΕΡ (2019)

Σκηνοθεσία: Μπένι και Τζος Σάφντι

Ερμηνείες: Ανταμ Σάντλερ,

Κέβιν Γκαρνέτ, Τόμι Κομίνικ

Οι αδελφοί Σάφντι, οι οποίοι άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις με το προ διετίας «Good Time», επιστρέφουν στο Netflix με ένα ακόμη πιο πολυσυζητημένο φιλμ, με την απουσία του από τις οσκαρικές υποψηφιότητες να προκαλεί αρκετές αντιδράσεις. Ο Ανταμ Σάντλερ, σε ένα ρόλο μακριά από τις κωμικές περσόνες που τον έχουμε συνηθίσει, είναι ο Χάουαρντ, ένας τυχοδιώκτης κοσμηματοπώλης και αθεράπευτος τζογαδόρος, ο οποίος θα βάλει τον εαυτό του σε μεγάλα μπλεξίματα προσπαθώντας να πετύχει το τέλειο «κόλπο». Η πώληση ενός εντυπωσιακού πολύτιμου λίθου σε ένα σταρ του NBA, οι επικίνδυνες σχέσεις με τους τοκογλύφους και η προσωπική του ζωή θα ενωθούν σε μια όλο και πιο παρανοϊκή υπόθεση, που θα τον οδηγήσει στα άκρα.

Οταν οι αξίες ζωής μάχονται τη θηριωδία-1

Ο Ανταμ Σάντλερ υποδύεται έναν τυχοδιώκτη κοσμηματοπώλη και αθεράπευτο τζογαδόρο.

Οι Σάφντι σκηνοθετούν και μοντάρουν εδώ με φρενήρεις ρυθμούς έναν ακόμα πιο φρενήρη χαρακτήρα. Ο Χάουαρντ σε αρκετές περιπτώσεις ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα στην ένταση και την καρικατούρα, ωστόσο μένει στον αφρό χάρη στην αφοσιωμένη ερμηνεία του Σάντλερ, αλλά και στο καλογραμμένο σενάριο. Αυτός ο παράξενος ήρωας αποτελεί, βέβαια, άλλη μία σύγχρονη ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, ηθικά παραμορφωμένη και ποτισμένη με μια παράλογη, αλλά βαθιά συμβολική, απληστία. Ο Χάουαρντ είναι αυτοκαταστροφικός, όπως ένα μικρό παιδί που θα καταβροχθίσει λαίμαργα το νόστιμο παγωτό δίχως να υπολογίζει τον πονόκοιλο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί και η εμφάνιση-έκπληξη του πρώην μπασκετμπολίστα Κέβιν Γκαρνέτ, ο οποίος, σε αντίθεση με αρκετούς συναδέλφους του που έχουν κάνει το κινηματογραφικό βήμα στο παρελθόν, είναι πειστικός υποδυόμενος τον εαυτό του και χαρίζοντας έτσι άλλη μια ευχάριστη ποπ νότα στην πλοκή. Από την άλλη, η αλήθεια είναι πως αυτή ακριβώς η (ποπ) προσέγγιση των δημιουργών είναι σε κάποιες περιπτώσεις υπερβολική και εκτροχιάζει την ταινία –και τον θεατή– από την ουσία της θεματικής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή