Πιέσεις στο ευρώ από την ασθενή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Πιέσεις στο ευρώ από την ασθενή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταχύτητα εξάπλωσης του κορωνοϊού και οι επακόλουθες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τις ανθρώπινες ζωές και την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας επικρατεί για τις επιπτώσεις του ιού στην οικονομία της Κίνας αλλά και την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της επιδημίας, τον χρόνο κορύφωσής της και τα μέτρα που θα λάβουν οι Αρχές προκειμένου να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημία του κορωνοϊού κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια επίπεδο αλλά τα σημάδια μικρής επιβράδυνσης στην εξάπλωσή του και η αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τελικά σχετικά περιορισμένες, βοήθησαν τις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως να κινηθούν ανοδικά την εβδομάδα που διανύσαμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε στην πρόσφατη οικονομική έκθεσή της ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί σημαντική πηγή ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σε ανάλογο ύφος, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ σημείωσε σε πρόσφατη ομιλία του ότι η τράπεζα παρακολουθεί με προσοχή την εξάπλωση του κορωνοϊού και τους κινδύνους που απορρέουν τόσο για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» για την εκτίμηση των επιπτώσεων. Σε αυτό το περιβάλλον, η επενδυτική διάθεση για ασφαλείς κρατικούς τίτλους παρέμεινε έντονη, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου (ο τίτλος κινείται αντίθετα από την τιμή) να υποχωρεί κάτω από το 1% για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Στην αγορά συναλλάγματος, οι πολιτικοί κραδασμοί στη Γερμανία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο κρατίδιο της Θουριγγίας καθώς και οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, άσκησαν έντονες πιέσεις στο ευρώ. Διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μικρή αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η Γερμανία –η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης– κατέγραψε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση έπειτα από αύξηση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για το σύνολο της Ευρωζώνης σημείωσε αύξηση 0,1% τριμηνιαίως, χαμηλότερα από 0,3% που είναι ο μέσος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης τα προηγούμενα τρία τρίμηνα του έτους. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε κοντά στο 1,08 την Παρασκευή, νέο χαμηλό για τα τελευταία τρία χρόνια, υποχωρώντας 1,0% σε εβδομαδιαία βάση και 2,4% από τα πρόσφατα υψηλά στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή