Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία υπό κρίση

Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία υπό κρίση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το ντόμινο παραιτήσεων στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας συνεχίστηκε χθες με την παραίτηση του επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία, Μίχαελ Μόρινγκ, ο οποίος είχε επιτρέψει στο κόμμα να ψηφίσει κοινό πρωθυπουργό με την AfD. Η ρητορική περιχαράκωση εναντίον του ακροδεξιού κόμματος συνεχίστηκε χθες με την τοποθέτηση του υποψηφίου για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, ότι οι οπαδοί της AfD είναι «εσμός».

«Να τελειώνουμε με αυτό τον εσμό», είπε ο Μερτς σε εκδήλωση στο Βερολίνο, στην οποία παράλληλα αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του. Ο Μερτς είχε ηττηθεί από την Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ στις εσωκομματικές εκλογές του 2018.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Βίνφριντ Κρέτσμερ σημείωσε ότι η Κραμπ-Κάρενμπαουερ θα θέσει σε κίνηση τη διαδικασία επιλογής διαδόχου στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η διαδικασία καθαυτή θα γίνει το φθινόπωρο. Στην πρώτη αναφορά του περιοδικού Focus, που εν συνεχεία διαψεύσθηκε, ο Κρέτσμερ εμφανιζόταν να λέει ότι η Κραμπ-Κάρενμπαουερ θα προτείνει διάδοχο στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από το αξίωμά της τη Δευτέρα, υφιστάμενη τις συνέπειες της σταδιακής διάβρωσης της δημοτικότητάς της, αλλά και της εικόνας χάους που έδωσε το κόμμα στη Θουριγγία.

Το τοπικό παράρτημα στο κρατίδιο αυτό προτίμησε να ψηφίσει υπέρ του υποψηφίου των Φιλελευθέρων, από κοινού με την AfD, αντί να στηρίξει την επανεκλογή του αριστερού πρωθυπουργού του κρατιδίου, Μπόντο Ράμελοφ.

Ο τοπικός επικεφαλής του κόμματος, Μίχαελ Μόρινγκ, που είχε μιλήσει για «δύο άκρα», εξισώνοντας το αριστερό κόμμα με την AfD, υπέβαλε χθες την παραίτησή του. Ωστόσο, η εφημερίδα Welt παρατηρεί ότι αυτό δεν πρόκειται να ηρεμήσει τα πνεύματα στο τοπικό παράρτημα του κόμματος, καθώς η μεγάλη συρρίκνωση των ποσοστών του προξενεί σοβαρές αναταράξεις. «Η απόσταση από το Βερολίνο δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη», σημειώνει η εφημερίδα. Ο εκκολαπτόμενος ως διάδοχος του Μόρινγκ αναμένεται να συνεχίσει την ίδια γραμμή ανοίγματος προς την AfD, η οποία προξενεί σπαραγμό στο τοπικό κόμμα. «Οι πολιτικές αντιφάσεις δεν έχουν ξεκαθαρίσει, παραρτήματα βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ τους», τονίζει η εφημερίδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή