Εβδομήντα ρομπότ «κατακτούν» τον Ελληνικό Κόσμο

Εβδομήντα ρομπότ «κατακτούν» τον Ελληνικό Κόσμο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν έβαλα τη μάσκα στα μάτια μου, δεν περίμενα να γίνει αυτό που συνέβη. Είχα δοκιμάσει, φυσικά, στο παρελθόν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR), αλλά εκτός από πονοκέφαλο και ζαλάδα δεν θυμάμαι να μου είχαν προσφέρει κάτι περισσότερο. Οταν, όμως, άρχισε η λειτουργία των Hololens της Microsoft, το άδειο δωμάτιο που χρησίμευε ως αίθουσα δοκιμών στην έδρα της εταιρείας, στο Σιάτλ, «γέμισε» με την επιφάνεια του πλανήτη Αρη. Ο κόκκινος πλανήτης ήταν παντού και όχι μόνο αυτό. Μπροστά μου έβλεπα τον Μπαζ Ολντριν να μου εξηγεί ότι το έδαφος που έβλεπα μπορεί να ήταν ψηφιακό, αλλά ήταν επίσης πέρα για πέρα αληθινό, καθώς προερχόταν από αυθεντικά δεδομένα της NASA. Η εμπειρία ήταν μοναδική.

Μια παρόμοια εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκεφθούν τη διαδραστική έκθεση ρομποτικής «City of Robots», στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Στην έκθεση παρουσιάζονται 70 ρομπότ από όλον τον κόσμο –μπορείτε να πειραματιστείτε και να παίξετε με όλα–και μία σειρά εφαρμογών (Mixed Reality, 3D printing) που αντιπροσωπεύουν τις τεχνολογικές εξελίξεις της τελευταίας πενταετίας.

Ο Reety, για παράδειγμα, έχει γαλλική καταγωγή, φορά συνήθως κασκόλ, είναι ντροπαλός και μπορεί να «δείξει» τα συναισθήματά του. Προσέξτε επίσης τον Pepper, ένα από τα πρώτα «κοινωνικά» ρομπότ της εταιρείας SoftBank Robotics. Πρόκειται για ένα ημιανδροειδές ρομπότ  μαζικής παραγωγής, που αναγνωρίζει εκφράσεις του προσώπου και τα βασικά συναισθήματα. Ο Pepper είναι από τα ρομπότ που σε λίγα χρόνια θα βρίσκονται κοντά μας, ίσως και μέσα στο σπίτι μας, και θα λειτουργούν ως προσωπικοί βοηθοί, ίσως και ως παρέα.

Πληροφορίες θα μας δίνει επίσης ο Promobot V4, ένα ρομπότ τέταρτης γενιάς, σε μέγεθος ανθρώπου, που μπορεί να χαμογελάσει και να «εκφράσει» τα συναισθήματά του, θυμάται ποιος τον χαιρέτησε και μπορεί να ακολουθεί φωνητικές εντολές. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, ένα Promobot V4 κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης ενημερώνοντας τον κόσμο για τον κορωνοϊό. Η έκθεση διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έρχεται σε μια στιγμή που η ρομποτική έχει μεγάλη διείσδυση με εργαστήρια, ακαδημίες και αγώνες. Μάλιστα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ρομπότ που διαγωνίστηκαν στην εφετινή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και να επισκεφθούν το νέο εκπαιδευτικό τεχνολογικό κέντρο του Ελληνικού Κόσμου, το Future Reality, για μια εικονική περιήγηση στον 5ο αιώνα π.Χ. και στο εργαστήρι του Φειδία. Από την έκθεση δεν θα λείπει και μια δόση από Star Wars, καθώς κάπου εκεί θα τριγυρνά ο BB8, ενώ σίγουρα θα βρείτε κάποιο φωτόσπαθο για να δοκιμάσετε τις τζεντάι δυνάμεις σας.

«City of Robots», Ελληνικός Κόσμος, από 15 Φεβρουαρίου, Πειραιώς 254.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή