Βολές Σταϊνμάγερ κατά ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας στο Μόναχο

Βολές Σταϊνμάγερ κατά ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας στο Μόναχο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας προσελκύει από χθες το Μόναχο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η 56η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, με τη συμμετοχή 40 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπως και πλήθους άλλων προσωπικοτήτων παγκοσμίου βεληνεκούς. Εμανουέλ Μακρόν, Τζάστιν Τριντό, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μάικ Πομπέο, Νάνσι Πελόσι, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Σεργκέι Λαβρόφ συμμετέχουν στο σημαντικότερο διεθνές φόρουμ για θέματα ασφάλειας, που φέτος έχει ως κεντρικό θέμα την «Εξασθένηση της Δύσης».

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ καυτηρίασε τις πολιτικές που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα, οδηγώντας τον πλανήτη σε μια ατμόσφαιρα «ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων δυνάμεων», με συνέπεια «μεγαλύτερη δυσπιστία, λιγότερη ασφάλεια και μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών». Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια πολιτική έναντι της Ρωσίας, «η οποία δεν θα περιορίζεται σε καταδικαστικές ανακοινώσεις και κυρώσεις», όπως και μια στρατηγική έναντι της Κίνας, η οποία «θα ισορροπεί ανάμεσα στον εντεινόμενο ανταγωνισμό διαφορετικών συστημάτων και την ανάγκη συνεργασίας». Κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αναπόφευκτη η μετατόπιση του ενδιαφέροντος της Αμερικής από τη Γηραιά Ηπειρο προς τη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού.

Οπως συνηθίζεται κάθε χρονιά, στο περιθώριο των εργασιών της η Διάσκεψη του Μονάχου θα φιλοξενήσει σημαντικές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις. Την Κυριακή, τελευταία ημέρα εργασιών της διάσκεψης, αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο άνδρες θα αναζητήσουν δρόμους εκτόνωσης της έντασης των τελευταίων ημερών στις διμερείς σχέσεις εξαιτίας των συγκρούσεων στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι χώρες τους υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα. Την ίδια ημέρα, μετά τη λήξη της διάσκεψης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει συγκαλέσει την πρώτη συνάντηση των ομολόγων του από τις χώρες που έλαβαν μέρος στην πρόσφατη ειρηνευτική διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία φιλοξενήθηκε στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή