Αλλαγή επωνυμίας για Royal Bank of Scotland

Αλλαγή επωνυμίας για Royal Bank of Scotland

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και μία τράπεζα, η οποία πορεύεται ίδια και απαράλλαχτα επί 300 χρόνια, όπως η Royal Bank of Scotland, μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει ταυτότητα και επωνυμία το 2020. Η τράπεζα, η οποία διασώθηκε από το βρετανικό δημόσιο και επιβίωσε όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, αφήνει πίσω της το όνομα και το λογότυπο της RBS. Περικόπτει επίσης τις δραστηριότητές της στις συναλλαγές των διεθνών κεφαλαιαγορών. Το νέο της όνομα θα είναι αυτό της NatWest, όπερ σημαίνει πως θα υιοθετήσει την επωνυμία που είχε το δίκτυο των υποκαταστημάτων της στην Αγγλία, αφότου συγχωνεύθηκε με τη National Westminster Bank πριν από 20 χρόνια.

Οι στόχοι

Αλλαγές θα κάνει η νέα διευθύνουσα σύμβουλος  Αλισον Ρόουζ και όσον αφορά τους στόχους κερδοφορίας, αλλά και τις περαιτέρω περικοπές δαπανών, τις οποίες θα υλοποιήσει. Σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση, η επικεφαλής της Royal Bank of Scotland επισήμανε ότι «η επίδοσή μας δεν έχει κατορθώσει ακόμα να συμβαδίσει με τη δυναμική της ίδιας της τράπεζας και θέλουμε να τη βελτιώσουμε». Υπό την καθοδήγηση του προκατόχου της Ρος Μακιούαν, η τράπεζα εφάρμοσε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και εξορθολογισμού κόστους πολλών δισεκατομμυρίων στερλινών. Τελικώς κατόρθωσε να επανέλθει στην οδό της κερδοφορίας, αφότου επί δέκα συναπτά έτη παρουσίαζε ζημίες. Ωστόσο, ακόμα και τώρα αγωνίζεται να αναπτυχθεί, ενώ οι υπηρεσίες στεγαστικής πίστης και παροχής δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεσούσης της μεταβατικής περιόδου του Brexit δεν αποφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Royal Bank of Scotland εξακολουθεί να ανακάμπτει μετά μία από τις ακριβότερες διαδικασίες διάσωσης πιστωτικού ιδρύματος στο μέσον της χρηματοπιστωτικής κρίσης – εθνικοποιήθηκε το 2008. Επιπλέον, η τράπεζα θα επωμιστεί δαπάνες, οι οποίες θα ανέρχονται έως και 1 δισ. στερλίνες/1,3 δισ. δολάρια ως απότοκο των δραστικών περικοπών κόστους, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες εξαιτίας των απαιτητικών συνθηκών στη διεθνή αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της μετοχής της Royal Bank of Scotland χθες στις πρωινές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε έως και 4,3%. Κατά τους αναλυτές διεθνών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, Τζόζεφ Ντίκερσον και Ακίλ Ταγιέμπ, «οι επενδυτές θα απογοητευθούν με τις αποδόσεις κεφαλαίου της τράπεζας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το 2019 ήταν μία χρονιά που δόθηκε ειδικό μέρισμα και έγιναν συζητήσεις για την επαναγορά μετοχών».

Ειδικότερα, η Royal Bank of Scotland αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τις αποδόσεις κεφαλαίου μεταξύ 9% και 11% σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Προηγουμένως είχε θέσει το 12% ως στόχο για το τρέχον έτος, αλλά εκ των υστέρων υποχρεώθηκε να τον αλλάξει, αποδίδοντας την αναδίπλωση αυτή στην περιορισμένη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της υπό συνθήκες αβεβαιότητας λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάντως, όσον αφορά την επίδοση της Royal Βank of Scotland το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αυτή ξεπέρασε τα προσδοκώμενα και εμφάνισε προ φόρων λειτουργικά κέρδη της τάξεως του 1,55 δισεκατομμυρίων στερλινών, όπως αναφέρει το Bloomberg.  Κατά τη διάρκεια του 2019, τέλος η τιμή της μετοχής της RBS είχε απώλεια 22% της αξίας της, αφότου κατ’ επανάληψη είχε προειδοποιήσει επενδυτές και αγορές ότι η παρατεταμένη διαδικασία του Brexit υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αναβάλουν τη λήψη αποφάσεων σχετικών με τη δανειοδότησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή