Μετωπική σύγκρουση για το 2015

Μετωπική σύγκρουση για το 2015

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εκκρεμότητα που εξακολουθεί να βαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα στο πολιτικό σύστημα επανήλθε χθες στη Βουλή –και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών– το τραυματικό για τη χώρα α΄ εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.Την ανάγκη να γίνει δημόσια και ανοικτή συζήτηση κάποια στιγμή για όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Αφορμή στάθηκε μια αποστροφή του προέδρου του ΜέΡΑ25 –και υπουργού Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να συμφωνήσει με τους θεσμούς ευνοϊκές ρυθμίσεις στα εργασιακά προσφέροντας ως αντάλλαγμα υψηλά πλεονάσματα. «Πότε ακριβώς σας είπε ο κ. Τσίπρας γι’ αυτό το deal;» διέκοψε τον κ. Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός. «Το 2015. Ξέρετε πολύ καλά ότι ήμουν πολύ λίγους μήνες στην κυβέρνηση», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

Λίγο αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παγίως απουσιάζει όταν στο βήμα είναι ο πρώτος επί των Οικονομικών υπουργός του: «Γιατί δεν είστε ποτέ στην αίθουσα όταν μιλάει ο κ. Βαρουφάκης; Γιατί φροντίζετε πάντα να απουσιάζετε; Ο κ. Βαρουφάκης είπε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σήμερα. Μέσα σε αυτά τα οποία είπε –εγώ δεν το είχα ξανακούσει– ήταν το να δώσουμε –λέει– τα μεγάλα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά. Είναι αλήθεια; Ετσι προέκυψαν τα πλεονάσματα, κ. Τσίπρα; Ετσι εξηγείται η επιμονή σας γιατί δεν θέλατε ποτέ την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων;» Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Ισως, κάποια στιγμή, αυτή η συζήτηση για το 2015 όντως πρέπει να γίνει. Διότι πρέπει να σας έχουμε και τους δύο μαζί στην αίθουσα, για να καταλάβουμε τι έγινε αυτό το αμαρτωλό εξάμηνο. Oμως, μια και αύριο ετοιμάζεστε να συζητήσετε στην πολιτική σας επιτροπή, προτείνω εξέταση κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα, για να δώσουμε επιτέλους οριστική απάντηση για το τι έγινε εκείνο το α΄ εξάμηνο του 2015».

Εμφανώς ενοχλημένος από όσα είχαν προηγηθεί, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Κύριε Μητσοτάκη, πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη; Σας είναι ιδιαίτερα συμπαθής ο άνθρωπος που κατέστρεψε τη χώρα το α΄ εξάμηνο του 2015, έτσι λέγατε. Τον άνθρωπο που διέλυσε τις τράπεζες, τον άνθρωπο που έφερε χρέος στη χώρα –μια λέγατε 50 δισ., μια 100 δισ., μια 150 δισ., μια 200 δισ.–, τώρα πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει;»

«Μαζί τα κάνατε», τον διέκοψε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα την αθλιότητα την πολλαπλασιάζετε. Βεβαίως, με την ευτυχή συγκυρία για εσάς να λέει άλλος πράγματα που θα μπορούσατε να είχατε πει κι εσείς, ότι δήθεν ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα, λέει, με τα εργασιακά. Αναρωτιέμαι, λοιπόν: Μήπως η επιμονή σας να μιλάτε για τέτοιου είδους ανταλλαγές είναι ορμώμενη από μια δική σας, ενδεχομένως, αντίληψη, μήπως τελικά η σπουδή σας να προχωρήσετε στην απόλυτη άρση της προστασίας της α΄ κατοικίας από 1ης Μαΐου έχει να κάνει με τις όποιες διεκδικήσεις έχετε σε άλλα ζητήματα;»

«Σόου» με τα πρακτικά του Eurogroup

Με μια κίνηση, η οποία χαρακτηρίστηκε «θεατρική», καθώς δεν βασίστηκε στην κανονική για το Κοινοβούλιο διαδικασία, ο κ. Γ. Βαρουφάκης επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις προσκομίζοντας στην Εθνική Αντιπροσωπεία αλλά και μη καταθέτοντάς τον επίσημα, έναν φάκελο εντός του οποίου, όπως είπε, υπήρχε ηλεκτρονικό αρχείο με τις μαγνητοφωνήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup, στις οποίες συμμετείχε το πρώτο εξάμηνο του 2015 ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε για το τι συνέβαινε μέσα στο Eurogroup το 2015. Αν θέλετε να ακούσετε τι γινόταν εκεί μέσα, εδώ έχω τις ηχογραφήσεις. Κύριε Πρόεδρε» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Κ. Τασούλα, «αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσετε στα μέλη του Κοινοβουλίου».

Λίγη ώρα αργότερα και αφού παραδόθηκε από κλητήρα της Βουλής στα χέρια του ο επίμαχος φάκελος, ο κ. Τασούλας δήλωσε σε αυστηρό τόνο ότι τον επιστρέφει στον «αποστολέα», χαρακτηρίζοντας την κίνηση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απαράδεκτη: «Ο κ. Βαρουφάκης λίγα λεπτά πριν φύγει άφησε με τον χαρακτηρισμό “Εμπιστευτικό”, προς τον πρόεδρο της Βουλής από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 έναν φάκελο. Προεξόφλησε ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, να αποφασίσω εάν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς. Hθελα να πω, ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μία πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την κάνει με δική του ευθύνη. Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ούτε τη Βουλή ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω. Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη».

Ο κ. Μητσοτάκης επικρότησε την επιλογή του κ. Τασούλα: «Σωστά, κατά την εκτίμησή μας ενεργήσατε, ως προς το συμβάν στο οποίο μόλις αναφερθήκατε» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής.

Θεσμικά, ο κ. Βαρουφάκης θα μπορούσε να καταθέσει επισήμως στα πρακτικά το όποιο υλικό, αλλά δεν το έπραξε και γι’ αυτό υπήρξε εκτός των άλλων και η προαναφερθείσα αντίδραση του προέδρου, την οποία, πάντως, με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε επιβεβαιωτική «του είδους αδιαφάνειας που βολεύει πολλούς». Επί του παρόντος παραμένει αδιευκρίνιστο από το κόμμα του κ. Βαρουφάκη αν θα επανέλθει στο θέμα, επιλέγοντας επίσημη κατάθεση του υλικού στα πρακτικά της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή