Διάψευση φημών για τον COVID-19

Διάψευση φημών για τον COVID-19

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παραδέχθηκε χθες ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να επιδιορθώσει διάφορα προβλήματα και να αντιμετωπίσει αδυναμίες που αποκάλυψε η επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, ενώ στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ κατηγόρησαν την Κίνα ότι δεν επιτρέπει σε Αμερικανούς επιστήμονες να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της.

Ο Αμερικανός καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και μέλος του ερευνητικού κέντρου για την αντιμετώπιση του καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, Τρέβορ Μπέντφορντ, κατέρριψε την Πέμπτη φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο COVID-19 κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας της Γουχάν. «Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε καμία ένδειξη περί γενετικής τροποποίησης», είπε ο Μπέντφορντ, μιλώντας στην Αμερικανική Ενωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS). «Οι ενδείξεις που έχουμε είναι πως οι μεταλλάξεις (του ιού) συμβαδίζουν απολύτως με τη φυσική εξέλιξη», είπε ο καθηγητής Μπέντφορντ. Η ύπαρξη φημών που διασπείρονται μέσω των κοινωνικών δικτύων έχει αναγκάσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επιδημίας ψευδών ειδήσεων. Αναφερόμενος σε μελέτη Ινδών επιστημόνων που αποτελεί μία από τις πηγές της σχετικής φημολογίας, ο κ. Μπέντφορντ είπε ότι «είναι λανθασμένη σε πολλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τη μελέτη που αργότερα αποσύρθηκε, στον γενετικό κώδικα του COVID-19 εντοπίστηκαν μικρά τμήματα που έχουν «αφύσικη ομοιότητα» με τον ιό HIV. Τα γονίδια που είναι κοινά μεταξύ των δύο ιών εμφανίζουν εξαιρετικά μικρή ακολουθία που είναι κοινή και σε άλλους οργανισμούς και «επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά σε ολόκληρο το δένδρο της ζωής», εξήγησε ο Μπέντφορντ. Επίσης αντέκρουσε υποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες ο COVID-19 μεταδόθηκε σε ανθρώπους από φίδια ή ακόμη και από ψάρια. Η πιθανότερη υπόθεση, με βάση γενετική ανάλυση, είναι πως ο ιός μεταδόθηκε από νυχτερίδα σε άλλο θηλαστικό πριν από 20 με 70 χρόνια. Το άγνωστο ακόμη θηλαστικό μετέδωσε για πρώτη φορά τον ιό σε άνθρωπο στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, στη Γουχάν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος κάλεσε ανθρώπους που έχουν κολλήσει τον ιό και έχουν γιατρευτεί, να δωρίσουν πλάσμα διότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα φυσικά αντισώματα που έχουν αναπτύξει μπορούν να επισπεύσουν σημαντικά την ίαση άλλων ασθενών. Την Πέμπτη η κρατική εταιρεία βιοτεχνολογίας China National Biotec Group ανακοίνωσε πως η χορήγηση αντισωμάτων από ανθρώπους που ιάθηκαν σε 10 ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της κατάστασής τους έπειτα από 12 με 24 ώρες. Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι έχει αναπτύξει διαγνωστικό τεστ για τον COVID-19 που παράγει αποτελέσματα σε δύο ώρες και ότι σκοπεύει να τα εξάγει τις επόμενες ημέρες στο Ουζμπεκιστάν και στο Κιργιστάν.

Χθες, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν για πρώτη φορά πως περισσότεροι από 1.700 γιατροί και νοσοκόμες έχουν μολυνθεί από τον COVID-19, ενώ έξι από αυτούς πέθαναν από την ασθένεια. Τέλος, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει τη συμμετοχή ξένων επιστημόνων, περιλαμβανομένων Αμερικανών, στην αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Αλεξ Αζάρ δήλωσε πως οι Αμερικανοί επιστήμονες περιμένουν την τελική άδεια του Πεκίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή