Κορωνοϊός: Επαναπατρισμός Αμερικανών που βρίσκονταν στο Diamond Princess – Φωτογραφία από το αεροσκάφος

Κορωνοϊός: Επαναπατρισμός Αμερικανών που βρίσκονταν στο Diamond Princess – Φωτογραφία από το αεροσκάφος

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι New York Times έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία μέσα από το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε τους Αμερικανούς επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναπατρισμού τους. 

Το κρουαζιερόπλοιο είναι σε καραντίνα εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα στο ιαπωνικό λιμάνι της Γιοκοχάμα, καθώς εκατοντάδες επιβάτες του έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Οι Αμερικανοί επιβάτες επιβιβάστηκαν σε δύο πτήσεις προς Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναχώρησαν από το Τόκιο στις 7:05 (τοπική ώρα), σύμφωνα με δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Το πρώτο αεροπλάνο από αυτά που τους μεταφέρουν στις ΗΠΑ προσγειώθηκε ήδη στην Καλιφόρνια, στην αεροπορική βάση του Τράβις, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Σαν Φρανσίσκο λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (περίπου 10:30 ώρα Ελλάδος). Η δεύτερη πτήση, με την οποία επαναπατρίζονται οι Αμερικανοί επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, αναμένεται να προσγειωθεί στο Σαν Αντόνιο στο Τέξας.

Μία Αμερικανίδα συγγραφέας, η οποία ταξιδεύει με τον σύζυγό της, Φίλιπ, στο ένα από τα δύο αεροσκάφη, είπε ότι οι επιβάτες είναι σιωπηλοί την περισσότερη ώρα. Ένας γιατρός με ειδική στολή τους συνοδεύει.

«Όταν καθαρίζω τον λαιμό μου ακούγεται σαν κεραυνός», αναφέρει η κ. Γκέι Κούρτερ σε ένα e-mail της, το οποίο έγραψε μέσα στο αεροσκάφος.

Σε όλους τους επιβάτες δόθηκαν μάσκες οξυγόνου Ν95 για να τις φορούν εντός των αεροσκαφών, προσθέτει η κ. Κούρτερ Πρόκειται για ειδικού τύπου μάσκες οι οποίες καλύπτουν το πρόσωπο και φιλτράρουν το 95% των μικροσωματιδίων που υπάρχουν στον αέρα.

Κορωνοϊός: Επαναπατρισμός Αμερικανών που βρίσκονταν στο Diamond Princess – Φωτογραφία από το αεροσκάφος-1

Επιπλέον, όπως περιγράφει, κάποια τμήματα της πτήσης διαχωρίστηκαν από άλλα και εκείνοι που είναι θετικοί στον κορωνοϊό αλλά δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα κάθονται σε μία προφυλαγμένη περιοχή του αεροπλάνου.

Στους επιβάτες δεν δόθηκε χώρος για να τοποθετήσουν χειραποσκευές πάνω από τα καθίσματά τους, έτσι είναι υποχρεωμένοι να τις τοποθετήσουν κάτω από αυτά, ενώ οι υπόλοιπες αποσκευές απαγορευόταν να ξεπερνούν τα 32 κιλά.

Επιπλέον, οι αρμόδιοι είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν πιθανό να κάνει κρύο εντός του αεροσκάφους. Έτσι, στους επιβάτες δόθηκε η συμβουλή να έχουν κάνει μπάνιο και να είναι ζεστά ντυμένοι. Επίσης, τους ζητήθηκε να πάρουν μαζί τους φαγητό.

Η Ρέιτσελ Τόρες, ετών 24, η οποία ήταν σε ταξίδι του μέλιτος με τον σύζυγό της, Τάιλερ επίσης 24,  είπε ότι προσπαθούσαν να καθαρίσουν την καμπίνα τους έτσι ώστε να μην επικρατεί μεγάλη ακαταστασία όταν μπουν για να την καθαρίσουν.

«Δεν κοιμηθήκαμε πολύ χθες τη νύχτα», είπε η κ. Τόρες. Όπως ανέφερε, ενώ προετοιμάζονταν για την πτήση έπιναν όσο περισσότερο νερό μπορούσαν για να ενυδατωθούν αρκετά για το ταξίδι, καθώς εντός του αεροπλάνου θα φορούσανε τις μάσκες.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πτήση επιβιβάστηκαν και 14 επιβάτες, οι οποίοι ελέγχθηκαν και αν και βρέθηκαν θετικοί στον ιό δεν παρουσίαζαν συμπτώματα της ασθένειας.

Κορωνοϊός: Επαναπατρισμός Αμερικανών που βρίσκονταν στο Diamond Princess – Φωτογραφία από το αεροσκάφος-2

«Αυτά τα άτομα μετακινήθηκαν με τον πιο γοργό και ασφαλή τρόπο σε ειδικές συνθήκες φύλαξης, έτσι ώστε να απομονωθούν [από τους υπόλοιπους επιβάτες], όπως ορίζει το πρωτόκολλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μόλις φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιβάτες θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες στην αεροπορική βάση του Τράβις στο Φέρφιλντ της Καλιφόρνια.

Όσοι έμειναν πίσω, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ μέχρι τις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία.

Για κάποιους αυτό σήμαινε αποχωρισμό από μέλη της οικογένειάς τους. Όπως ο Τζον Χάερινγκ, 63 ετών, ο οποίος αναγκάστηκε να μείνει πίσω, τη στιγμή που η σύζυγός του, Μέλανι, επιστρέφει.

Οπως είπε, ήταν θυμωμένος που η αμερικανική κυβέρνηση δεν έδρασε νωρίτερα.

«Αν επρόκειτο να πάρουν πίσω κάποιους ανθρώπους, θα έπρεπε να το είχαν κάνει από την αρχή», είπε. «Έτσι, δεν θα είχαμε κάτσει εδώ για 12 μέρες, να αρρωστήσουμε πιο βαριά. Δεν θα ήμουν στο νοσοκομείο. Θα ήμουν στις ΗΠΑ και θα είχα τη φροντίδα που θα χρειαζόμουν, και θα μπορούσα να είμαι σε καραντίνα εκεί».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή