Μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με το μποκ τσόι;

Μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με το μποκ τσόι;

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άλλο ένα ασιατικό λάχανο που αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του στους πάγκους των μανάβηδων. Τι είναι, πού καλλιεργείται και πώς θα το μαγειρέψουμε.

Τα ασιατικά φρούτα και λαχανικά χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Έλληνες καταναλωτές, κυρίως για την ασυνήθιστη όψη τους και την «εξωτική» γεύση τους. Έτσι, γρήγορα, ορισμένα από αυτά άρχισαν να καλλιεργούνται και σε ελληνικό έδαφος, όπως το λάχανο μποκ τσόι ή πακ τσόι (Brassica rapa). Είναι ένα λάχανο φυλλώδες, με τα φαρδιά κοτσάνια των φύλλων ενωμένα στη βάση τους σε ένα σφιχτό κεφάλι, όπως του σέλερι, και το επάνω μέρος των φύλλων απλωμένο και στρογγυλεμένο.Στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας οι ποικιλίες είναι πολλές, με μικρές διαφορές στο χρώμα και στο σχήμα των φύλλων.

Στη χώρα μας ο αριθμός είναι περιορισμένος σε τρία είδη, τα πιο χαρακτηριστικά:

– Το «αυθεντικό» μποκ τσόι έχει ολόλευκα μακριά κοτσάνια και σκουροπράσινα φύλλα, με ελαφρώς σγουρές άκρες.

– Το πακ τσόι ή «μποκ τσόι της Σαγκάης» (φωτογραφία) είναι κοντό και χοντρό, με φαρδιά ανοιχτοπράσινα κοτσάνια και φύλλα με άκρες λείες και στρογγυλές, σε φωτεινό πράσινο χρώμα. Αυτά τα δύο δεν έχουν διαφορά στη γεύση και συχνά τα βρίσκουμε με την ίδια ονομασία.

– Το μοβ μποκ τσόι είναι μια τρίτη ποικιλία, με πιο ήπια γεύση, αλλά ιδιαίτερο μοβ χρώμα.

Τα καλλιεργεί όλα στην Κρήτη ο βιοκαλλιεργητής Κώστας Κρεμμύδας και τα αποστέλλει μέσω παραγγελίας σε όλη την Ελλάδα (Τ/6936-873.007 και στο biokremmydas.gr), σε ολόκληρα φυτά ή χωρισμένα στα φύλλα τους, με τα οποία φτιάχνει ματσάκια με άλλα σαλατικά. Επίσης βρίσκουμε μποκ τσόι συμβατικής καλλιέργειας σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καλά μανάβικα και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα (ενδεικτικά: Salamat, Αγροτικόν, La Tienda).

ΠΩΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ: Τα φύλλα όλων των μποκ τσόι είναι τραγανά και σχετικά ζουμερά, με γεύση ευχάριστα δροσερή και φρέσκια, γι’ αυτό και είναι συνηθισμένο συστατικό σε πληθωρικές σαλάτες, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με άλλες πρασινάδες. Παρά την τρυφεράδα τους αντέχουν το μπρεζάρισμα, αλλά και το δυνατό κινεζικό τηγάνισμα stir fry. Σκέτα φύλλα σοταρισμένα με σκόρδο ή/και τζίντζερ είναι ένα θαυμάσιο συνοδευτικό για κρεατικά και πουλερικά, αλλά αξίζει να τα δοκιμάσουμε και σε πιο «ελληνικά» μαγειρέματα, όπως λόγου χάρη σε χειμωνιάτικο λαδερό με μαυρομάτικα (αντικαθιστώντας το σπανάκι ή τα σέσκουλα) ή σε ντολμαδάκια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή