28 Ιουνίου 2015

Επιβολή capital controls

Η κυβέρνηση αποφασίζει να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες και ταυτόχρονα να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ο κόσμος συρρέει στα ΑΤΜ και ο φόβος για κούρεμα καταθέσεων εξαπλώνεται. Προβλήματα στην τροφοδοσία των ΑΤΜ, λόγω αυξημένων εκροών, παρατηρούνται από την επομένη της ανακοίνωσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

«Δραματική τροπή πήρε από χθες η ελληνική κρίση, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και την πρόταση για δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αυξήσει το όριο παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA, μέσω του οποίου καλύπτονταν οι εκροές. Για να σταματήσουν η “αιμορραγία” και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες τουλάχιστον μέχρι και την προσεχή Δευτέρα. Αλλά και στη συνέχεια είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν ν’ ανοίξουν χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές.[…].»

Φωτογραφίες
Ουρά για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, μία μέρα μετά την επιβολή capital controls (AP Photo/Giannis Papanikos).