Εξέγερση εισαγγελέων κατά Ουίλιαμ Μπαρ και Ντόναλντ Τραμπ

Εξέγερση εισαγγελέων κατά Ουίλιαμ Μπαρ και Ντόναλντ Τραμπ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβρασμό στον νομικό κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προκαλέσει η προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να τύχει προνομιακής και επιεικούς μεταχείρισης ο Ρότζερ Στόουν, επιστήθιος φίλος του προέδρου Τραμπ, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δικαστήριο για ψευδορκία στο Κογκρέσο και παρεμπόδιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Περισσότεροι από 1.000 πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν την παραίτηση του Μπαρ για τον χειρισμό της πολύκροτης υπόθεσης. Οι τέσσερις εισαγγελείς που ασχολούνταν με τη δίωξη του Στόουν είχαν εισηγηθεί αρχικά ποινή φυλάκισης επτά έως εννέα ετών για ψευδείς καταθέσεις, στο πλαίσιο της έρευνας Μιούλερ για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016. Ωστόσο, ο Μπαρ αποφάσισε να μη γίνει εισήγηση για τον καθορισμό της ποινής από το υπουργείο Δικαιοσύνης, υποκύπτοντας στην πίεση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε ανοικτά, μέσω Twitter, να τύχει επιεικέστερης μεταχείρισης ο επί δεκαετίες φίλος και σύμβουλός του.

Απτόητος από τον θόρυβο για την υπόθεση Στόουν, ο Αμερικανός πρόεδρος προσήλθε την Κυριακή στην πίστα της Ντεϊτόνα, στη Φλόριντα, για να κηρύξει την έναρξη των δημοφιλών αυτοκινητιστικών αγώνων. Η Φλόριντα είναι μια από τις πιο κρίσιμες αμερικανικές πολιτείες, που θα μπορούσαν να κρίνουν το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, και ο Τραμπ έκανε ό,τι μπορούσε για να εντυπωσιάσει: προσήλθε στην πίστα με τη σύζυγό του Μελάνια και έκανε έναν γύρο της πίστας με την προεδρική λιμουζίνα Beast, ενώ πολλοί οπαδοί του φώναζαν «άλλα τέσσερα χρόνια».

Το επικοινωνιακό σόου σκίασε, ωστόσο, ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Μπραντ Παρασκέιλ, ο οποίος ανέβασε στο Twitter εντυπωσιακή φωτογραφία του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One να υψώνεται πάνω από τον ουρανό της Ντεϊτόνα. Για κακή του τύχη, η φωτογραφία είχε ηλικία μιας δεκαετίας και πλέον, όταν ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε δώσει το «παρών» στην ίδια εκδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή