Μέρισμα 779 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από την ΤτΕ

Μέρισμα 779 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από την ΤτΕ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μέρισμα 779 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να προσβλέπει φέτος το ελληνικό Δημόσιο, σημαντικά ενισχυμένο σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, οπότε διαμορφώθηκε στα 644,3 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, το Γενικό της Συμβούλιο ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση που έληξε στις 31/12/19. Τα συνολικά καθαρά έσοδα της τράπεζας για τη χρήση 2019 ανήλθαν σε 1.166,0 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 323,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της τράπεζας στη χρήση 2019 αυξήθηκαν κατά 184,7 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 842,3 εκατ. ευρώ, έναντι 657,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή του προβλεπόμενου μερίσματος προς τους μετόχους, την προσαύξηση του έκτακτου αποθεματικού κατά το ποσό των 50,0 εκατ. ευρώ και τη μεταφορά ποσού 779,0 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Το μέρισμα ανά μετοχή που θα προταθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας για διανομή ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, αμετάβλητο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση.

Αξιζει να σημειωθεί πως οι δαπάνες προσωπικού και συνταξιοδοτικών παροχών εκτινάχθηκαν και διαμορφώθηκαν σε 824,3 εκατ. ευρώ, έναντι 264,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, εμφανίζοντας αύξηση κατά 560,2 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις πρόσθετες προβλέψεις για το ασφαλιστικό της τράπεζας (η οποία καλύπτει εξ ολοκλήρου τις συνταξιοδοτικές δαπάνες του προσωπικού της), λόγω της σημαντικής μείωσης των επιτοκίων προεξόφλησης που εφαρμόστηκαν κατά την αναλογιστική αποτίμηση των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων της τράπεζας.

Παράλληλα, η σχετική ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει ότι απελευθερώθηκαν σχηματισθείσες προβλέψεις για χρηματοοικονομικούς κινδύνους προηγούμενων ετών ύψους 766,0 εκατ. ευρώ, λόγω της σημαντικής βελτίωσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, συμβάλλοντας θετικά στα αποτελέσματα της χρήσης 2019. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή