Με ένα «κλικ» από τα μαιευτήρια η δήλωση των νεογέννητων και η απόκτηση ΑΜΚΑ

Με ένα «κλικ» από τα μαιευτήρια η δήλωση των νεογέννητων και η απόκτηση ΑΜΚΑ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται από χθες το πρωί η μοναδική δήλωση γέννησης ανθρώπου σε δεκαπέντε μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η διαδικασία δήλωσης των νεογέννητων, η οποία ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες, θα ολοκληρώνεται από τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο. Το μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό είναι τα ταυτοποιητικά έγγραφά τους που λαμβάνουν από το μαιευτήριο.

Με τη διαδικασία που έχει σχεδιαστεί, τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια ενημερώνονται ηλεκτρονικά από το μαιευτήριο, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα. Σημειώνεται ότι το τελευταίο θα συμβαίνει μόνον αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας. Επιπλέον, θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

Σήμερα η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε 15 μαιευτήρια και κλινικές: Γ.Ν. Βενιζέλειο – Παννάνειο, Π.Ν. Ηρακλείου, Γ.Ν. Καστοριάς, Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο», Γ.Ν. Λακωνίας, Γ.Ν. Αργολίδας, Παναρκαδικό Γ.Ν. Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια», Γ.Ν. Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα, Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων, Γενικό Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», Γ.Ν. Αθηνών «Αλεξάνδρα», Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική «Μητέρα», Π.Ν. Πάτρας, Π.Ν. Αλεξανδρούπολης. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο ώστε η νέα διαδικασία να εφαρμόζεται καθολικά.

«Δεν επιλέξαμε να αρχίσουμε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης των γεγονότων ζωής με τη γέννηση μόνο για σημειολογικούς λόγους, αλλά και γιατί επρόκειτο για μια από τις πλέον δαιδαλώδεις», ανέφερε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε, «να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο δεν θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις με περιττές ουρές και διατυπώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή