Βελιγράδι by locals

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα υπαίθριο μουσείο φωτογραφίας, μια νυχτερινή αγορά για ψώνια και διασκέδαση και ένα εστιατόριο που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές ντόπιων.

Εστιατόριο Grmec

Makedonska 32

Τηλ. +38 1113225054

Δευτέρα-Πέμπτη 08.00-00.00,

Παρασκευή-Σάββατο 08.00-01.00,

Κυριακή 10.00-00.00

Παϊδάκια με kajmak: 6 ευρώ

Βελιγράδι by locals-1

Το εστιατόριο Grmec το αγαπούν όλες οι γενιές των κατοίκων του Βελιγραδίου για το καλό του φαγητό.

Το εστιατόριο Grmec υπήρξε από το 1946 και επί πολλές δεκαετίες το μποέμ στέκι ηθοποιών, συγγραφέων, μουσικών, αλλά και των δημοσιογράφων της εφημερίδας Politika. Υπάρχουν φορές που γεμίζει από δημοσιογράφους και δικηγόρους, και άλλες φορές από φοιτητές και γιαγιούλες. Και ναι, όλοι έρχονται για το καλό του φαγητό. Αγαπημένο μου πιάτο είναι το ψητό αρνί που μαγειρεύεται σε γάλα και τα παϊδάκια με kajmak (κάτι ανάμεσα σε μαλακό τυρί και βούτυρο). Συνήθως, πάντως, έρχομαι εδώ για την ατμόσφαιρα. Μου αρέσει να χαζεύω τους σερβιτόρους παλαιάς κοπής και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους με τις προσωπικότητες που καθόρισαν τη ζωή του τόπου.  

– Anda Savic


Υπαίθριο μουσείο φωτογραφίας

Kralja Petra 64

Καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο

Δωρεάν

Το λιθόστρωτο δρομάκι Kralja Petra είναι ένα από τα ομορφότερα της πόλης, γεμάτο ιστορικά κτίρια, παλιά μαγαζάκια, όπως αρωματοποιεία, αλλά και σύγχρονα που φτιάχνουν, για παράδειγμα, το καλύτερο παγωτό στην πόλη. Και σαν να μην ήταν αυτοί οι λόγοι αρκετοί για να θέλει κανείς να περάσει μια βόλτα από εκεί, το δρομάκι φιλοξενεί και τη μεγαλύτερη υπαίθρια φωτογραφική συλλογή της χώρας, με φωτογραφίες από τα αρχεία του Μουσείου της Πόλης του Βελιγραδίου. Θα τις δείτε στις προσόψεις κτιρίων, μαζί με λεζάντες που αναφέρουν το σημείο όπου τραβήχτηκαν και τη χρονολογία. Αποτελούν υπέροχα «παράθυρα» στο παρελθόν και στις ζωές των ανθρώπων αυτής της πόλης κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

– Djordje Vidojevic


Εστιατόριο Stari slep

Kej oslobodjenja b.b.

Τηλ. +38 1112100555

Καθημερινά 08.00-00.00

Καπνιστή πέστροφα: 6,30 ευρώ

Το Stari slep στεγάζεται σε μια εγκαταλελειμμένη μαούνα που βρίσκεται αγκυροβολημένη στην όχθη του Δούναβη και αποτελεί αγαπημένο στέκι των ντόπιων όλο τον χρόνο. Εδώ σύχναζαν κάποτε οι ψαράδες της παραδουνάβιας σερβικής πόλης Ζέμουν για να πουλήσουν την ψαριά τους. Το φαγητό είναι φθηνό αλλά γευστικό, ενώ αρκετοί έρχονται μόνο για ποτό. Αν και αναπόφευκτα το ψάρι πρωταγωνιστεί στο μενού, σερβίρουν και άλλα πιάτα. Εγώ συνήθως παραγγέλνω σούπα και μία σαλάτα.

– Dusan Lopusina


Τζαζ κλαμπ Sinnerman

Trg Nikole Pasica 5

Τηλ. +38 1113335350

Δευτέρα-Πέμπτη 09.00-00.00,

Παρασκευή 09.00-01.00,

Σάββατο 16.00-01.00,

Κυριακή 16.00-23.00

Σκούρα μπίρα 0,5 lt: 1,70 ευρώ

Βελιγράδι by locals-2

Τζαζ μπάντες, θέα και μπίρα στο κλαμπ Sinnerman.

«Καλώς ήρθατε, αμαρτωλοί»! Έτσι υποδέχεται τους πελάτες του το κλαμπ Sinnerman. Βρίσκεται στον έβδομο όροφο ενός κτιρίου επί της πλατείας Nikola Pasic, μιας από τις διασημότερες του Βελιγραδίου, και φημίζεται τόσο για τις εξαιρετικές τζαζ μπάντες που φιλοξενεί όσο και για τη μεγάλη ταράτσα του, από όπου μπορείτε να δείτε το κτίριο της σερβικής Εθνοσυνέλευσης, τη λεωφόρο Κralja Aleksandra και άλλα σημαντικά αξιοθέατα. Σας προτείνω να δοκιμάσετε τη σκούρα draft μπίρα τους, την οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με διάφορα σνακ, όπως τηγανητές πατάτες.

– Uros Arsenovic


Αρτοποιείο Spasa

Skadarska 26

Τηλ. +38 1114004458

Δευτέρα-Σάββατο 07.00-23.00

1 μερίδα ψωμί με γκούλας: 1,70 ευρώ

Βελιγράδι by locals-3

Αρτοποιείο Spasa (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Στην μποέμικη γειτονιά Skadarlija, όπου έζησε ο Σέρβος ποιητής και ζωγράφος Dura Jaksic, υπήρχαν μερικά από τα πιο διάσημα εστιατόρια της πόλης, οι λεγόμενες «kafane» (κάτι σαν τις δικές μας ταβέρνες). Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένα από τα παλαιότερα αρτοποιεία στην πόλη, το Spasa. Οι νεότερες γενιές αγνοούν την ύπαρξή του, αν και το έχουν προσπεράσει εκατοντάδες φορές. Η σπεσιαλιτέ του είναι ένα στρογγυλό ψωμάκι που το κόβουν στη μέση και το γεμίζουν με γκούλας (τη γνωστή ουγγρική κρεατόσουπα με λαχανικά). Είναι ό,τι πιο νόστιμο και φθηνό θα δοκιμάσετε στη γειτονιά.

– Uros Arsenovic


Επισκευές ομπρελών Zivkovic

Visnjiceva 6

Τηλ. +38 1112620272

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-19.00

Βελιγράδι by locals-4

Επισκευές ομπρελών  Zivkovic (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Κατάλοιπο μιας εποχής όπου τα αντικείμενα δεν πετιούνταν όταν χαλούσαν, αλλά επισκευάζονταν, το μαγαζάκι Zivkovic είναι ίσως το τελευταίο στην πόλη (αν όχι στη χώρα ολόκληρη) που επισκευάζει αποκλειστικά ομπρέλες. Αν και δεν χρησιμοποιώ ομπρέλα, μου αρέσει που ξέρω ότι υπάρχει ένα μαγαζάκι σαν κι αυτό.

– Svetlana Copic


Χώρος τέχνης u10

Kosovke devojke 3

Τηλ. +38 162332221

Τρίτη-Σάββατο 12.00-20.00

Βελιγράδι by locals-5

Χώρος τέχνης U10 © Nina Ivanovic

Ο χώρος τέχνης U10 ιδρύθηκε το 2012 από επτά νέους εικαστικούς καλλιτέχνες με στόχο την προώθηση της σύγχρονης τέχνης και την προβολή νέων Σέρβων καλλιτεχνών. Έχουν πολλάκις φιλοξενήσει τις πρώτες εκθέσεις ανερχόμενων καλλιτεχνών, ενώ έχουν πάρει μέρος και σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, προκειμένου να προβάλουν την εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή. Παράλληλα, διοργανώνουν διαλέξεις, συζητήσεις, παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις με ανοιχτό πνεύμα και ειλικρινή ενθουσιασμό.

– Masa Senicic


Αγορά Beogradski

Nocni Market

Παρασκευή 18.00-00.00

Δωρεάν

Η νυχτερινή αγορά τροφίμων στήνεται μία Παρασκευή κάθε έναν με δύο μήνες, μεταξύ 18.00 και 00.00, σε διαφορετικό σημείο της πόλης κάθε φορά και δέχεται πάνω από 20.000 επισκέπτες, που έρχονται να ψωνίσουν, να ανακαλύψουν τα προϊόντα μικρών παραγωγών και δημιουργών, να φάνε και να διασκεδάσουν. Για μένα αποτελεί ευκαιρία να πιω μια μπίρα με φίλους που έχω να δω καιρό, να γνωρίσω το έργο νέων σχεδιαστών και να πάρω ιδέες για δώρα και διακόσμηση. Για τον τόπο και την ημέρα της επόμενης νυχτερινής λαϊκής, μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα της αγοράς στο Facebook.

– Anda Savic

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή