Η γαλήνια Σκιάθος του πρόσφατου χθες

Η γαλήνια Σκιάθος του πρόσφατου χθες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας φωτογραφικός θησαυρός, που διασώζει πρόσωπα, επαγγέλματα, γιορτές και κυρίως μορφές, όπως και μιαν αίσθηση του τόπου, είναι το ελκυστικό υλικό μιας νέας έκδοσης που μας έρχεται από το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου. Η Σκιάθος του εγγύς παρελθόντος αναφύεται ως ένας τόπος βαθύς και νοσταλγικός μέσα από πληθώρα τεκμηρίων. Το μουσείο στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του δήμου που υπάρχει στο Μπούρτζι, την πράσινη μικρή χερσόνησο στη Χώρα. Από αυτό το μουσείο, ένα πάθος ετών, η συγκέντρωση, δηλαδή, της ιστορικής μνήμης της κοινωνίας της Σκιάθου, βρήκε έκφραση στο λεύκωμα που κυκλοφόρησε με τίτλο «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…» (διατίθεται από το μουσείο, [email protected]).

Είναι έργο του πλοιάρχου Ε.Ν. Γιάννη Παρίση, προέδρου του μουσείου, ο οποίος ανέλαβε να οργανώσει το ανεκτίμητο υλικό σε ενότητες και να το παραδώσει στην κοινωνία. Στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου υπάρχει ένα αξιόλογο φωτογραφικό αρχείο. «Το αρχείο αυτό δημιουργήθηκε με κόπο και υπομονή αρχικά από τον σύλλογο συνταξιούχων ναυτικών Σκιάθου εδώ και περίπου δύο δεκαετίες», λέει ο κ. Γιάννης Παρίσης. «Εμπλουτίζεται μέχρι σήμερα συνεχώς και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

Πράγματι, το λεύκωμα γεμάτο μαυρόασπρες φωτογραφίες από οικογενειακά αρχεία οι περισσότερες, προβάλλει τη Σκιάθο από τις αρχές του εικοστού αιώνα ώς τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Η ζωή των ναυτικών, η ζωή των ψαράδων, η καθημερινότητα στο καρνάγιο, τα πρώτα χρόνια του τουρισμού, τα γλέντια και οι εκδρομές και τα μπάνια, όλα συναιρούνται σε μιαν επίγευση που ευφραίνει και μελαγχολεί ταυτόχρονα. Με χορηγούς τους αδελφούς Αρη και Πέτρο Δερβένη, ιδιοκτήτες του Skiathos Palace, και υπό την αιγίδα του δήμου και του δημάρχου Θοδωρή Τζούμα, το νέο λεύκωμα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Χρήστου Χειμώνα, ο οποίος, όπως λέει ο Γιάννης Παρίσης, ήταν ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας και επιπλέον ήταν «πνευματικό τέκνο της Σκιάθου και σημαντικός Σκιαθίτης οραματιστής».

Σε κάθε περίπτωση, το λεύκωμα της Σκιάθου είναι ένα άνοιγμα σε έναν κόσμο που, αν φαινομενικά μοιάζει να είναι σε απόσυρση, συγκινεί ακόμη τους Σκιαθίτες. Στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου στον Βόλο (στο κτίριο Ματσάγγου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή και το ενδιαφέρον μεγάλο. Ο πολιτιστικός φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» (υπό την επίβλεψη και εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού) οργάνωσε με επιτυχία αυτήν την πρώτη εξωστρεφή παρουσίαση του εγχειρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή