Πρώτοι καρποί της επίσκεψης στα Εμιράτα

Πρώτοι καρποί της επίσκεψης στα Εμιράτα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πολυπληθής αραβική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, θα βρεθεί στην Αθήνα ώστε να δοθεί συνέχεια στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών. Αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός θα «ανοίξει» το μπαράζ συναντήσεων υποδεχόμενος τον υπουργό Επικρατείας των Αραβικών Εμιράτων στο Μαξίμου στις 9 το πρωί. Μετά την υποδοχή, θα ξεκινήσει το κυρίως μενού, η συνάντηση δηλαδή εργασίας του Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ. Τα 30 και πλέον μέλη της αραβικής αποστολής θα έχουν τετ α τετ με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οι επενδύσεις, η άμυνα, η ενέργεια, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Εξ ου και από την ελληνική πλευρά θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Εθν. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης και ο υφυπουργός για την Oικονομική Διπλωματία και την Eξωστρέφεια Κ. Φραγκογιάννης.

Χαρακτηριστικό πάντως του ενδιαφέροντος που έχουν τα Αραβικά Εμιράτα για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι το μεγάλο εύρος της αποστολής που φθάνει στην Αθήνα. Εκτός από τον υπουργό Επικρατείας Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, στο forum θα συμμετάσχουν ο γενικός διευθυντής του Abu Dhabi Fund for Development (ADFD), Μοχάμεντ Σαΐφ αλ Σουαΐντι, τα ανώτερα στελέχη της Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), Χαμάντ αλ Νταχέρι και Σαΐφ αλ Μασγόνι, ο επικεφαλής κυβερνητικών υποθέσεων της Mubadala Investment Company, Χαλίντ αλ Ρασίντ, o πρόεδρος των ομίλων ανάπτυξης ακινήτων Emaar και Eagle Hills, Μοχάμεντ αλ Αμπαρ, ο επικεφαλής του Abu Dhabi Investment Council, Αχμέντ αλ Μουχαΐρι, ο οικονομικός διευθυντής του Khalifa Fund (με επίκεντρο τις MμΕ), Μαρουάν αλ Σουαΐντι, ο επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου First Abu Dhabi Bank, Καρίμ Καρούι, και ο αντιπρόεδρος της Mubadala Petroleum, Αντνάν Ομάρ μπου Φουτέεμ. Επίσης, στην αποστολή θα εκπροσωπηθούν σε ανώτερο επίπεδο τα υπ. Εξωτερικών, Αμυνας και Πολιτισμού, ενώ παρόντα θα είναι και κυβερνητικά στελέχη των ΗΑΕ στους τομείς της Ενέργειας, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Τουρισμού και της Γεωργίας.

Χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε για πρώτη φορά συνάντηση με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Υποδεχόμενος ο πρωθυπουργός τον κ. Νοεφύτου στο Μαξίμου εξέφρασε «τη μεγάλη του χαρά» καθώς υποδέχεται «έναν πολύ καλό προσωπικό φίλο» και «έναν πολύ καλό φίλο της Ν.Δ.». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς την Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή