Μπρα ντε φερ για τους μάρτυρες στην Προανακριτική

Μπρα ντε φερ για τους μάρτυρες στην Προανακριτική

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική ένταση, εν μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων, αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης, ίσως και εντός της ημέρας σήμερα, των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων από την Προανακριτική, καθώς και η εκκίνηση των διαδικασιών για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ως προς τα ερευνώμενα αδικήματα που τυχόν τέλεσε ο κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος, αφήνουν το αποτύπωμά τους, κατά την παρούσα συγκυρία, στη λειτουργία της ειδικής επιτροπής της Βουλής.

Ως προς τη διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής επαναδιατύπωσε τη θέση πως αυτή η εξέταση πρέπει να γίνει με τους ίδιους ακριβώς όρους που έγινε ανάλογη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβριο: Αν τότε, όπως κατ’ εκτίμηση αναφέρεται από ορισμένες πλευρές, έγινε δίχως οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να έλαβαν κάποια μέτρα προφύλαξης των χαρακτηριστικών τους, το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και τώρα. Επ’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει εντονότατες αντιρρήσεις, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι χωρίς μέτρα προστασίας της ταυτότητας των μαρτύρων, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποχωρήσει, απέχοντας της διαδικασίας. Με αποχώρηση «απειλεί» και το ΚΚΕ αλλά για τον εντελώς αντίθετο λόγο: Θα πρέπει να εξεταστούν χωρίς μέτρα προφύλαξης. Δεν μπορεί τα στοιχεία της ταυτότητάς τους να είναι γνωστά στον αστυνομικό της ασφάλειας και όχι στο όργανο που έχει την ιδιότητα της εισαγγελικής αρχής, σημειώνεται χαρακτηριστικά από στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το όλο ζήτημα προσέλαβε χθες αιφνιδιαστικά επιπρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς οι «Κελέση» και «Σαράφης» μέσω επιστολών τους φέρονται να έλαβαν αρνητική θέση έναντι του ενδεχομένου να εξεταστούν χωρίς μέτρα προφύλαξης των στοιχείων της ταυτότητάς τους. Ενας εκ των δύο, ειδικότερα, φέρεται να ισχυρίζεται ότι η κατάθεσή του τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Δεν είναι, βάσει νόμου, στη διακριτική τους ευχέρεια να αρνηθούν να καταθέσουν και ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, ακριβώς όπως είχε συμβεί και τότε, επιμένουν στελέχη της πλειοψηφίας της επιτροπής. Δεν θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά, αντέτεινε σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαδικαστικά, μόνο ο συνοδός αστυνομικός της υπηρεσίας ασφάλειας για την προστασία μαρτύρων, θα πιστοποιήσει τόσο το ότι τα πρόσωπα που θα παρουσιαστούν –όπως παρουσιαστούν– είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όσο και πως με τον ίδιο τρόπο είχαν εξεταστεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Και ενώ επικρατεί μυστικότητα ως προς τον χώρο και τον χρόνο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο εξέτασής τους, η επιτροπή χθες αποφάσισε να ζητήσει με επιστολή της από τον πρόεδρο της Βουλής να απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο για να διευκρινιστεί η θεσμικά ορθή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να διευρυνθεί το κατηγορητήριο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, καθώς διαπιστώνεται από τις έως τώρα καταθέσεις πως δεν θα ήταν εκτός πραγματικότητας το να ερευνηθούν και άλλα αδικήματα.

Επιστολή Ευ. Ζαχαρή

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η πληροφορία πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρής έστειλε επιστολή στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να αποστείλει τόσο στον ίδιο όσο και στην Προανακριτική το σύνολο της δικογραφίας, συμπεριλαμβανομένων και όποιων εγγράφων έχει κρατήσει στο γραφείο της χαρακτηρίζοντάς τα ως απόρρητα. Υπενθυμίζεται ότι εντονότατη δυσαρέσκεια για την επιλογή της να μη στείλει στην επιτροπή έγγραφα που της έχουν ζητηθεί, εκφράζουν από ημερών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέλη της Προανακριτικής από τον χώρο της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή