Μικρή παράταση για τα κλειστά κέντρα

Μικρή παράταση για τα κλειστά κέντρα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «πάγωμα» των έργων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά για μία εβδομάδα δεσμεύθηκε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης έσπευσε να αναφερθεί στην παράταση ως προσωπική του επιτυχία. «Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αποδέχθηκε αίτημά μου για αναστολή των μέτρων επιτάξεως μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ξαναρχίσει ο διάλογος από μηδενική βάση μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και της κυβέρνησης», τόνισε σε ανακοίνωσή του. Πάντως, τα έργα στα νησιά –πλην της Σάμου, που σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί– δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και μένει να φανεί εάν στην εβδομάδα που θα μεσολαβήσει είναι εφικτό να βρεθεί πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που δεν έγινε τους προηγούμενους μήνες.

Δύο ημέρες πριν από την παράταση που δόθηκε –δημοσίως, διά στόματος υπουργού σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ– στην τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών για να προτείνει άλλες περιοχές, το υπουργείο Μετανάστευσης και τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος είχαν υπογράψει κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγηση αδειών χωροθέτησης, τοποθέτησης περίφραξης και χωματουργικών εργασιών στις νέες, κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά. Ο κ. Μηταράκης σημείωσε χθες ότι «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά. Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίησή του. Εδωσα μία εβδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά».

Τις τελευταίες ημέρες, ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο και στη Σάμο. Οπως ανέφεραν τα μέλη της, κατέγραψαν «τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης μέσα από τις μαρτυρίες των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών, που είναι εξαναγκασμένοι να διαμένουν στους συνεχώς επεκτεινόμενους άτυπους καταυλισμούς». Χθες, αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού περιφερειακού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και του ελληνικού γραφείου συναντήθηκε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, έθεσε το θέμα των άθλιων συνθηκών στα ΚΥΤ και ζήτησε ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης επί του θέματος. Μέσα στο Σαββατοκύριακο έφθασαν στα ελληνικά νησιά 182 επιπλέον αιτούντες άσυλο από την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή