Ουραγός η Ελλάδα στην Ε.Ε. σε νέες επιχειρήσεις

Ουραγός η Ελλάδα στην Ε.Ε. σε νέες επιχειρήσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χαμηλότερο, μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ποσοστό νεοσύστατων επιχειρήσεων επί του συνόλου των επιχειρήσεων εντός της επικράτειάς της είχε το 2017 η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με τα έτη 2015 και 2016 για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Η συσσώρευση των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση, η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση και το γεγονός ότι χιλιάδες επιχειρήσεις που άνοιξαν μέσα στην κρίση έκλεισαν πολύ γρήγορα, βρίσκονται πίσω από αυτή την επιχειρηματική «κόπωση» του 2017.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2017 επί του συνόλου ήταν 4,48%, το χαμηλότερο μεταξύ των «28». Το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ήταν 4,51%, ενώ το 2015 ήταν 5,13%, χρονιές πάντως κατά τις οποίες η χώρα μας βρισκόταν επίσης στην τελευταία θέση.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Eνωση το ποσοστό των νέων επιχειρήσεων επί του συνολικού αριθμού αυτών διαμορφώθηκε σε 9,3% (μη συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) ή σε 9,66% (εάν συμπεριληφθεί η χώρα που αποχώρησε πρόσφατα από την Ε.Ε.). Η απασχόληση που δημιούργησαν αυτές οι νέες επιχειρήσεις υπολογίζεται σε 2,4% της συνολικής απασχόλησης στην Ε.Ε. το 2017.

Σε κάποιες χώρες, πάντως, τα ποσοστά ήταν πολύ υψηλότερα, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία, όπου το 5,2% της συνολικής απασχόλησης προέρχεται από νεοσύστατες επιχειρήσεις. Στον αντίποδα βρίσκονται η Ολλανδία και η Γερμανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε σε 1,2%.

Ας σημειωθεί ότι η μεν Πορτογαλία (15,8%) είναι η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό νέων επιχειρήσεων, ενώ από την άλλη, η Γερμανία (6,8%) είναι η χώρα με το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό, όπως άλλωστε και η Αυστρία. Στην κορυφή βρίσκεται η Λιθουανία, όπου το 2017 το 19,7% των επιχειρήσεων ήταν καινούργιες, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία (13,7%), ακολουθεί η Ουγγαρία (12,9%) και η Λετονία (12,4). Πρόκειται για χώρες που είτε βγήκαν από κρίση, όπως η Πορτογαλία, ή συγκαταλέγονται στις αναδυόμενες οικονομίες, κάτι που σημαίνει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή