Διακόπτει τις εργασίες ανέγερσης εργοστασίου στη Γερμανία η Tesla

Διακόπτει τις εργασίες ανέγερσης εργοστασίου στη Γερμανία η Tesla

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπόδια αντιμετωπίζει η Τesla στην απόπειρά της να διεισδύσει στη Γερμανία, κτίζοντας ένα μεγάλο εργοστάσιο. Σύμφωνα με δικαστική απόφαση, η εταιρεία θα διακόψει προσωρινά τις εργασίες ανέγερσης του εργοστασίου αυτού λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, όπως αναφέρει το BBC. Αν και το αρμόδιο δικαστήριο απεφάνθη πως η απόφασή του έχει προσωρινό χαρακτήρα και μόνον, και πως η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται, οι οικολογικές οργανώσεις, που είχαν προσφύγει σε αυτό, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους. Η αμερικανική εταιρεία θα κατασκευάσει κοντά στο Βερολίνο το πρώτο της εργοστάσιο σε ευρωπαϊκό έδαφος, το οποίο θα παράγει ηλεκτρικά οχήματα και τις μπαταρίες που θα τα θέτουν σε κίνηση. Ωστόσο, αυτή η ανέγερση προϋποθέτει το να κοπούν δέντρα εντός δασικής έκτασης και οι οικολογικές οργανώσεις θεωρούν πως ενέχει κινδύνους για την άγρια ζωή της περιοχής, καθώς και τους υδάτινους πόρους.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ελον Μασκ, είχε ανακοινώσει πομπωδώς πέρυσι τον Νοέμβριο πως θα φτιάξει το πρώτο γιγαντιαίο εργοστάσιό του στη Γηραιά Ηπειρο, και συγκεκριμένα στο Γκρουνχάιντε του γερμανικού κρατιδίου του Βραδεμβούργου. Το πρώτο αναλόγων διαστάσεων εργοστάσιο βρίσκεται στην Καλιφόρνια και το δεύτερο στη Σαγκάη στην Κίνα. Μετά την κινητοποίηση, όμως, κατοίκων και οικολόγων το θέμα του εργοστασίου της Tesla έγινε σημείο τριβής. Από τη μία είναι όσοι προστατεύουν το περιβάλλον και από την άλλη τα στελέχη των  Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών, που υιοθετούν φιλικές πολιτικές προς το επιχειρείν, όπως επισημαίνει το BBC. Τα δύο κόμματα εκφράζουν φόβους πως θα πληγεί η εικόνα της χώρας ως προς το πόσο κατάλληλη είναι για ξένες επενδύσεις.

Παράλληλα, η διαμάχη αυτή καταδεικνύει και τους κινδύνους που διατρέχει η Tesla, μιας και δεν έχει επίσημα λάβει έγκριση για το εργοστάσιο, που θα απασχολεί 12.000 άτομα και θα παράγει έως και 500.000 αμάξια τον χρόνο. Βέβαια, της έχει δώσει το πράσινο φως το υπουργείο Περιβάλλοντος για να ξεκινήσει τις προετοιμασίες υπ’ ευθύνη της, όμως. Η έκταση που έχει αγοράσει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ισούται με περισσότερο από 400 γήπεδα ποδοσφαίρου και αναμένει να εγκαινιάσει τις εγκαταστάσεις το 2021. Τέλος, όπως αναφέρει το BBC, έχει δεσμευθεί η Tesla να μετακινήσει από το δάσος, όπου θα κατασκευάσει το εργοστάσιο, αποικίες μυρμηγκιών, ερπετών και νυχτερίδων σε άλλους ασφαλείς βιοτόπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή