Εμπιστοσύνη και προκλήσεις

Εμπιστοσύνη και προκλήσεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της διαφαινόμενης πρόθεσης της Αγκυρας να αγνοήσει την ύπαρξη νησιών, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, και να προχωρήσει σε έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα, ξανάρχισε ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας, από κοινές επιτροπές στρατιωτικών και διπλωματών, για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μετά τους δύο γύρους συνομιλιών που διεξήχθησαν πριν από οκτώ μήνες στην Αθήνα και στην Αγκυρα και την πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που ακολούθησε, τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, δημιουργήθηκαν κάποιες προσδοκίες ότι μπορεί να εισερχόμαστε σε περίοδο «ήρεμων νερών».

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να προχωρήσει στην υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, εξέλιξη που επιβάρυνε δραματικά το κλίμα.

Ο νέος γύρος που άρχισε χθες στην Αθήνα πραγματοποιείται ενώ στη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ αναρτώνται οι συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που προκύπτουν από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εξέλιξη που, παρά τον τυπικό χαρακτήρα της, εκ των πραγμάτων εκπέμπει μια αίσθηση αναβάθμισης της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Με ανοιχτό το συριακό μέτωπο, που τον αναγκάζει ακόμη και να μεταφέρει δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό από τον Εβρο προς το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας του, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να ενεργεί με τρόπο που δεν επιτρέπει ακόμη και σε όσους Ελληνες πολιτικούς και διαμορφωτές κοινής γνώμης επιθυμούν την ελληνοτουρκική προσέγγιση να αναδείξουν τα θετικά της και να προβούν σε τολμηρά βήματα κατανόησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η διαχείριση της δύσκολης σχέσης με την Τουρκία δεν μπορεί παρά να οικοδομείται στον συνδυασμό δύο παράλληλων δράσεων. Η πρώτη αφορά την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη μεγιστοποίηση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας, η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την προώθηση δράσεων στο πλαίσιο της Ε.Ε. και συνεργασιών με χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Σ. Αραβία, ΗΑΕ) που μπορεί να μην διασφαλίζουν την εμπλοκή των τελευταίων σε μια απευκταία σύρραξη στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά καταλήγουν σε κινήσεις ή και μέτρα που προκαλούν σημαντικό οικονομικό κόστος στην Τουρκία.

Το βέβαιο είναι πως η εμπιστοσύνη δεν οικοδομείται πάνω σε σχέδια για έρευνες στα ανοιχτά της Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή