Κλιμακώνει τις αντιδράσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη διαδικασία εξέτασης του «Μάξιμου Σαράφη»

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη διαδικασία εξέτασης του «Μάξιμου Σαράφη»

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σοβαρή εμπλοκή ως προς την πρόοδο των εργασιών της «προανακριτικής» Επιτροπής, καθώς ο πρώτος εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» που επρόκειτο να εξεταστεί σήμερα δεν προσήλθε και αναζητείται από τις Αρχές με ένταλμα βίαιης προσαγωγής του, καθώς και η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χειριστεί το όλο ζήτημα ως αφορμή και πεδίο κατακόρυφης κλιμάκωσης της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, προσδίδουν στην υπόθεση «διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν τελέστηκαν από τον κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο» εκρηκτικά χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως όχι μόνο παρενέβη προσωπικά ο κ. Αλ. Τσίπρας μέσω δήλωσης που αναρτήθηκε στο Facebook, προαναγγέλοντας ακόμα και «διεθνοποίηση» του ζητήματος, αλλά και πως σειρά ηγετικών στελεχών του κόμματος συμπεριλαμβάνουν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους ιδιαιτέρως σκληρές εκφράσεις.

Για «αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων» κάνει λόγο ο πρόεδρος τιου ΣΥΡΙΖΑ.

Ομιλεί επίσης για «για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία» και συνεχίζει μιλώντας για «εκτροπή»:

«Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη».

Ο κ. Τσίπρας επίσης θέτει στο στόχαστρο και τον Πρόεδρο της Βουλής υποστηρίζοντας ότι «ευθύνες τεράστιες έχει και ο κ. Τασούλας, καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή».

Και ο κ. Τσίπρας προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω απ’ όλα στον Ελληνικό λαό».

Την οξύτατη αντίδραση προκάλεσε, ως γνωστόν, η επιμονή της πλειοψηφίας της «προανακρκτικής» να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες για την υπόθεση Novartis με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από την αντιεισαγγελία του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβριο: δηλαδή «διά ζώσης» και όχι με τα αυστηρά μέτρα προστασίας της ταυτότητάς του μέσω ηλεκτρονικών μέσων -και με αλλοίωση της φωνής-, κάτι το οποίο ερμηνεύτηκε ως διαδικασία που θα αποκάλυπτε στα μέλη της Επιτροπής την αληθινή τους ταυτότητα.

Για «αντιθεσμική μεθόδευση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» μίλησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης.

Για «συνεχή επαναλαμβανόμενα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα σε βάρος της αλήθειας της δικαιοσύνης και της χώρας» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Δημ. Λάππας.

Το θέμα έθεσαν από την πλευρά τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ισάριθμες συνεδριάσεις της Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Βουλή, με την ευκαιρία της σε αυτές παρουσίας του Προέδρου του Δικαστηρίου Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε, παρέμβαση για την υπόθεση έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στην διακομματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Διαφθοράς, που αποτελείται από ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες -πλην της ακροδεξιάς- και της οποίας είναι μέλος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κούλογλου είπε συγκεκριμένα: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες εξελίξεις στην Ελλάδα όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis. Αυτή η υπόθεση ήρθε στο φως και με την βοήθεια μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Επειδή κάποιοι πολιτικοί φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που τώρα χαίρουν προστασίας υπό την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, απειλούνται από τους πολιτικούς ότι θα δεχθούν μηνύσεις και ότι οι ταυτότητες τους θα αποκαλυφθούν. Τώρα, όσο η έρευνα για το σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν μια άλλη υπόθεση για να αναγκάσουν τους μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την δική τους ζωή, όπως και σε δοκιμασία τις ζωές των οικείων τους, γιατί το σκάνδαλο είναι τεράστιο. Επίσης θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την έρευνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή