Ενστάσεις της ιατρικής κοινότητας για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας

Ενστάσεις της ιατρικής κοινότητας για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απογοήτευσή τους για το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία εκφράζουν εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, που θεωρούν ότι και αυτό το νομοθέτημα -όπως και τα προηγούμενα- θα «μείνει στα χαρτιά». Το σχέδιο νόμου που εώς και την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου ήταν σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάρτιση μιάς εθνικής στρατηγική για τη δημόσια υγεία και εθνικών σχεδίων δράσης για επιμέρους θέματα, με δράσεις όπως τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού για διάφορες μορφές καρκίνου και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου επιδημίας, ενώ ρυθμίζει και οργανωτικά θέματα υπηρεσιών δημόσιας Υγείας.

Η Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Ιατρικής, σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου «διαπιστώνει ότι το υπουργείο Υγείας δεν διδάσκεται από το μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή, την επαπειλούμενη επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, η οποία αναδεικνύει το γεγονός ότι πυρήνας της δημόσιας υγείας είναι η ιατρική επιστήμη». Η Εταιρεία προσθέτει ότι το υπουργείο δεν διδάχθηκε ούτε από το γεγονός ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου εξαρτάται από μία ευρεία διατομεακή συνεργασία με άλλα υπουργεία, ενώ σημειώνει ότι το υπουργείο Υγείας ακολουθεί την λογική προηγούμενων νομοθετημάτων στην δημόσια υγεία, τα οποία τελικά έμειναν στα χαρτιά. Αναφερόμενη σε επιμέρους διατάξεις του σχεδίου νόμου, η Εταιρεία ασκεί κριτική μεταξύ άλλων στην γραφειοκρατική διαδικασία κατάρτισης των σχεδίων δράσης, στην απουσία παρεμβάσεων που αφορούν συνολικά στους κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και συμπεριφερικούς προσδιοριστές Υγείας, καθώς και στη δημιουργία παράλληλων δομών όπως π.χ. οι διευθύνσεις δημόσιας υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες, αντί της ενίσχυσης των σχετικών διευθύνσεων των ΟΤΑ.

Στο θέμα των εμβολιασμών εστιάζει την κριτική της η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδος, η οποία σημειώνει ότι ο εμβολιασμός για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, είναι ήδη υποχρεωτικός. «Δυστυχώς πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποιά ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας», επισημαίνει η Ενωση και ζητεί από τον υπουργό Υγείας, να νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα του βασικού εμβολιασμού με συγκεκριμένες κυρώσεις, να τοποθετηθεί δημόσια εναντίον των αντιεμβολιαστικών τάσεων και απόψεων και να εφαρμόσει άμεσα προγράμματα και δράσεις εμβολιασμού για τους Ρομά και τους πρόσφυγες/μετανάστες.

«Το σύνολο του νομοσχεδίου φαίνεται περισσότερο να αποτελεί ευχολόγιο δράσεων και αρμοδιοτήτων των δομών δημόσιας υγείας, την προσπάθεια σύστασης νέων επιτροπών και διευθύνσεων, χωρίς αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών, γνώσεων και εμπειριών», τονίζει σε ανακοίνωσή του και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που εστιάζει μεταξύ άλλων στην απουσία των ιατρικών συλλόγων καθώς και των τμημάτων κοινωνικής ιατρικής, επιδημιολογίας, δημόσιας υγείας των Ιατρικών Σχολών στον επιχειρούμενο εξορθολογισμό του τομέα της Δημόσιας Υγείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή