13 Νοεμβρίου 2015

Φονική επίθεση στο Μπατακλάν

Εκατόν τριάντα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο Παρίσι, μετά από επιθέσεις Ισλαμιστών. Σκηνικό θανάτου στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν, όπου εισέβαλαν ένοπλοι και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Λίγα λεπτά αργότερα, άλλα άτομα άνοιξαν πυρ σε δύο εστιατόρια, σκοτώνοντας περισσότερα από 30 άτομα, ενώ έξω από στάδιο, την ώρα που σε αυτό διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας, ανατινάχθηκαν δύο καμικάζι αυτοκτονίας. Πέντε μέρες αργότερα, οι γαλλικές αρχές εντόπισαν τον εγκέφαλο της επίθεσης, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, και έναν συνεργό του σε διαμέρισμα στην περιοχή Σεν Ντενί. Οι δύο δράστες και μια γυναίκα έπεσαν νεκροί μετά από την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

«Το λουτρό αίματος που προκάλεσε ο μεσαιωνικός, θρησκευτικός σκοταδισμός στην Πόλη του Φωτός έφερε τους πολέμους της Μέσης Ανατολής στην καρδιά της Ευρώπης. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο μακάβριος απολογισμός των έξι συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι είχε φτάσει τους 128 νεκρούς, ενώ 99 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ήταν η μακράν πιο φονική μέρα που γνώρισε η Γαλλία μετά την απελευθέρωσή της από τους ναζί. “Σε όλους αυτούς που έγιναν μάρτυρες αυτών των φρικτών πράξεων θέλω να πω: Θα διεξαγάγουμε έναν πόλεμο που θα είναι ανελέητος”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την αίθουσα συναυλιών “Λε Μπατακλάν”, το υπ’ αριθμόν 1 θέατρο του λουτρού αίματος της Παρασκευής 13ης Νοεμβρίου, μιας ημερομηνίας που έχει ήδη πολιτογραφηθεί ως “η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης”. Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις των επιθέσεων είναι πιθανό να αποδειχθούν εξίσου κατακλυσμιαίες. Μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι δεν θα αποδειχθούν, μακροπρόθεσμα, και εξίσου αρνητικές. […]»

Φωτογραφίες
Γάλλοι αστυνομικοί μπροστά στη σορό ενός από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν (AP Photo/Kamil Zihnioglu, File).