Διώξεις κατά του Πιότρ Παβλένσκι και της συντρόφου του για την «Υπόθεση Γκριβό»

Διώξεις κατά του Πιότρ Παβλένσκι και της συντρόφου του για την «Υπόθεση Γκριβό»

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διώξεις για παράνομη δημοσιοποίηση των προσωπικών βίντεο του παραιτηθέντος υποψηφίου δημάρχου Παρισίων, Μπενζαμέν Γκριβό, άσκησε χθες η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας, εναντίον του πολιτικού εξόριστου Ρώσου εικαστικού Πιότρ Παβλένσκι και της συντρόφου του, Αλεξάντρα ντε Ταντέο. Το ζευγάρι είχε τεθεί υπό κράτηση το Σάββατο στο πλαίσιο της προανάκρισης, για να αφεθεί ελεύθερο την Δευτέρα, με περιοριστικούς όρους, ενόψει της παραπομπής του σε τακτική δικάσιμο.

Η κ. ντε Ταντέο ήταν αποδέκτης των επίμαχων βίντεο του Γκριβό, στα οποία ο στενός συνεργάτης του προέδρου Μακρόν, υποψήφιος για τη δημαρχία της πρωτεύουσας και δηλωμένος υπέρμαχος των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, κινηματογράφησε τον εαυτό του να αυνανίζεται, στέλνοντας τις εικόνες στην ντε Ταντέο στα μέσα του 2018. Η 29χρονη φοιτήτρια Νομικής υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει πώς το επίμαχο βίντεο κατέληξε στο διαδίκτυο, προσθέτοντας ότι διατήρησε τις εικόνες αυτές στο κινητό της τηλέφωνο χωρίς να έχει σκοπό να τις μοιρασθεί με άλλους. Το κατηγορητήριο που βαρύνει τον Παβλένσκι αφορά την «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής» και την «κοινοποίηση εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συγκατάθεση». Η δημοσιοποίηση του βίντεο, σε ιστοσελίδα που δημιούργησε ο Ρώσος εικαστικός ειδικά για το σκοπό αυτό την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε την παραίτηση του Γκριβό από την διεκδίκηση της δημαρχίας και την αντικατάστασή του από την μέχρι πρότινος υπουργό Υγείας, Ανιές Μπουζέν.

Ο 35χρονος Παβλένσκι, που έχει εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία το 2017, υποστήριξε στην κατάθεσή του, ότι μόνος στόχος του ήταν η αποκάλυψη της υποκρισίας του Μπενζαμέν Γκριβό. «Χρησιμοποίησε την οικογένειά του, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως υπόδειγμα οικογενειάρχη και πρότυπο δημάρχου ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Οι απόψεις του για τις οικογενειακές αξίες ήταν στο επίκεντρο της προπαγάνδας του», κατέθεσε ο Ρώσος εικαστικός. Τους ισχυρισμούς του Παβλένσκι χαρακτήρισε «φαιδρούς» ο δικηγόρος του Γκριβό, Ρισάρ Μαλκά, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τη δημοσιοποίηση του βίντεο κρύβονται πολιτικά συμφέροντα, τα οποία απέφυγε όμως να κατονομάσει.

Την ίδια στιγμή, η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης ξεχωριστής δίωξης εναντίον του Παβλένσκι για απειλή, ύστερα από καυγά σε Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν σε διαμέρισμα στην εύπορη συνοικία του Σεν Ζερμαίν ντε Πρε στο Παρίσι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Παβλένσκι απείλησε προσκεκλημένους με μαχαίρι κουζίνας κατά τη διάρκεια του πάρτι, τραυματίζοντας μάλιστα ελαφρά δύο από αυτούς.

Η Αλεξάντρα ντε Ταντέο χαρακτηρίζεται από τους καθηγητές της στη Νομική σχολή ως ιδιαίτερα ευφυής, γνώστης πέντε ξένων γλωσσών και λάτρης της ρωσικής κουλτούρας. Με καταγωγή από την πόλη Μετζ, η ντε Ταντέο εργάσθηκε ως ασκούμενη στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, ενώ έχει διατελέσει και ραδιοφωνική παραγωγός ειδησεογραφικών εκπομπών. Μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien, στέλεχος της εισαγγελίας λέει: «Πρόκειται για νέα γυναίκα από πλούσια οικογένεια, που ανακαλύπτει τον κόσμο της Αριστεράς και την ιδεολογική “τάση” που φιλοδοξεί να ανατινάξει τη Δημοκρατία». Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η ντε Ταντέο συζούσε τους τελευταίους μήνες με τον Παβλένσκι σε κατάληψη στο 19ο δημοτικό διαμέρισμα της πρωτεύουσας. Τις σκαδαλοθηρικές αποκαλύψεις αυτές διαψεύδει η οικογένεια της νεαρής γυναίκας. «Η κόρη μας απέχει πολύ από την εικόνα της αναρχικής που προωθείται από τα μέσα ενημέρωσης. Ζει εδώ και δέκα χρόνια σε διαμέρισμα στο Παρίσι και έχει άριστες σχέσεις μαζί μας. Πιστεύουμε ότι έχει πέσει θύμα χειραγώγησης», είπε στενός συγγενής της στο δίκτυο France Info.

Γαλλική «ιδιαιτερότητα»;

Η «Υπόθεση Γκριβό» έδωσε αφορμή για καταδίκη της παραβίασης του ιδιωτικού βίου πολιτικών προσώπων, με επιφανείς σχολιαστές να κάνουν λόγο για πρωτοφανή τακτική και «ηλεκτρονική εισβολή». Τέτοιες παραβιάσεις δεν αποτελούν, όμως, καινοτομία στη γαλλική πολιτική σκηνή. Ο πρόεδρος Ζορζ Πομπιντού είχε αντιμετωπίσει υπαινιγμούς για την προσωπική του ζωή και τις ερωτικές συνήθειες της συζύγου του, Κλοντ, η οποία κατηγορείτο από τον σκανδαλοθηρικό Τύπο -με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο- στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για συμμετοχή και διοργάνωση σεξουαλικών οργίων. Μία δεκαετία αργότερα, ο πρόεδρος Μιτεράν εγκατέστησε ειδική υπηρεσία τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στα υπόγεια του Μεγάρου των Ηλυσίων, με στόχο την υποκλοπή των επικοινωνιών του συγγραφέα Ζαν Εντέρν-Αλιέ, ο οποίος είχε ανακαλύψει την ύπαρξη της νόθας κόρης του Μιτεράν, Μαζαρίν. Στις αρχές του 2014, το σκανδαλοθηρικό περιοδικό Closer δημοσίευσε φωτογραφίες τραβηγμένες με τηλεφακό, του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της ερωμένης του, Ζυλί Γκαγιέ, οδηγώντας στο χωρισμό του προέδρου από τη σύντροφό του, Βαλερί Τριρβιλέρ και στην έκδοση αποκαλυπτικού -και επικερδούς- βιβλίου από την τελευταία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή