Φυτίλια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και να πώς το φυτίλι του μίσους αρπάζει φωτιά. Δεν χρειάζονται πολλά υλικά: ο τραγικός θάνατος του 11μηνου βρέφους, ένας ιατροδικαστής που βιάστηκε να μιλήσει, η εθνική ταυτότητα των γονέων. Οχι αλλοδαποί, αλλά Σύριοι. Οχι έρευνα που συνεχίζεται αλλά πόρισμα. «Σημάδια παρά φύση σεξουαλικής κακοποίησης – οι Σύριοι φιλοξενούνταν σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου μέσω ΜΚΟ», ήταν η είδηση που έπαιζε σχεδόν δυο μέρες σε πολλά μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες.

Δεν χρειαζόταν περισσότερα. Η είδηση ήταν τόσο τραγική από μόνη της που δεν χρειαζόταν «πατερίτσες» για να λειτουργήσει. Ούτε δηλώσεις, ούτε τίποτα. Τα κλικ, οι κοινοποιήσεις, τα τουίτ, τα «Σοκ» και η «Φρίκη» στους τίτλους, οι «μουδιασμένοι γείτονες», το κλειδωμένο διαμέρισμα στου Ζωγράφου, η ΜΚΟ που τους έβαλε μέσα. Ολα ήταν εκεί, όπως έπρεπε να είναι. Δεν είμαστε ρατσιστές αλλά δες τι γίνεται. Δες ποιοι θέλουν να μπουν στην Ευρώπη. Δεν ποιοι είναι ήδη μέσα, ανάμεσα μας. 

Δυστυχώς ναι. Η είδηση θα μπορούσε να ήταν πραγματική. Το γεγονός θα μπορούσε να είναι αληθινό και θα ήταν ακόμη ένα φρικιαστικό, ανατριχιαστικό, έγκλημα ενός αρρωστημένου μυαλού. Δεν ήταν όμως. Στην επίσημη έκθεση νεκροτομής δεν αναφέρεται πουθενά η σεξουαλική κακοποίηση (ΑΠΕ, 18/11/2020). Τα σημάδια στην πρωκτική περιοχή του βρέφους προέρχονται από την είσοδο αμβλέος οργάνου και είναι συμβατά με τη θεραπεία υποκλυσμού που γινόταν στο άτυχο κοριτσάκι λόγω των συχνών κρίσεων επιληψίας που προκαλούσε η μικροκεφαλία από την οποία έπασχε. Ο πατέρας και ο θείος του βρέφους αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι από την Ασφάλεια, όπου παρέμεναν με τη δική τους θέληση διότι ήταν απλώς συνεργάσιμοι. Τα αίτια θανάτου του βρέφους ακόμη ερευνώνται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στο χώρο της δημοσιογραφίας να χάνεται το μέτρο. Η διασταύρωση της είδησης, η υπομονή, το κριτικό βλέμμα, η χρήση των λέξεων, το τεκμήριο της αθωότητας, είναι στοιχεία που θυσιάζονται από ορισμένους στο βωμό της ταχύτητας και του κέρδους. «Το έχουν όλοι, άρα μάλλον ισχύει», είναι το μάντρα του διαδικτύου. Δεν είναι όλοι έτσι, αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε δηλώσεις και διαρροές από ειδικούς σε θέσεις ευθύνης που γίνονται γρήγορα και βιαστικά και διαψεύδονται αργότερα από τα ίδια τα γεγονότα. Δεν είναι παλιά η υπόθεση του άτυχου οχτάχρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του δήθεν από διφθερίτιδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά για τίποτα από τα παραπάνω. Φοβάμαι πως δεν θα είναι ούτε η τελευταία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή