Διευκρινίσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Διευκρινίσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τους προστατευόμενους μάρτυρες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφαντος παραμένει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος δεν προσήλθε να καταθέσει στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, ενώ το ένταλμα βίαιας προσαγωγής σε βάρος του δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί. 

Σήμερα αναμένεται στη ΓΑΔΑ στις τέσσερις το μεσημέρι η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί, μέλη της επιτροπής αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας και για τους δύο μάρτυρες.

Στο μεταξύ, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζουν ότι το καθεστώς προστασίας μαρτύρων έχει δύο πτυχές. Η πρώτη προβλέπει ότι η διάταξη του εισαγγελέα, βάσει της οποίας τα δύο πρόσωπα μπήκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, τούς παρείχε τη δυνατότητα να καταθέσουν στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας με ψεύτικα ονόματα και όχι με τα πραγματικά της ταυτότητάς τους. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η δεύτερη πτυχή προβλέπει ότι «οι μάρτυρες θα είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά κάνοντας χρήση ηχητικών μέσων».

Σε καμία περίπτωση όμως, όπως διευκρινίζουν οι πηγές της αστυνομίας, η ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων δεν σημαίνει ότι κινούνταν φρουρούμενοι συνοδεία αστυνομικών.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ένταλμα βίαιης προσαγωγής παραμένει σε ισχύ για όσο διάστημα συνεχίζει τις εργασίες της η προανακριτική επιτροπή και ότι οι αρμόδιοι αστυνομικοί που αναζητούν τον μάρτυρα για να τον προσαγάγουν στη ΓΑΔΑ ώστε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής ανήκουν στο τμήμα προστασίας μαρτύρων. Πρόκειται συγκεκριμένα για τον προϊστάμενο του τμήματος προστασίας μαρτύρων και τους δύο υφιστάμενούς του, που είναι και οι μόνοι που γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα των ατόμων αυτών. 

Σημειώνεται ότι η ειδική επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις δέκα το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μέλη της ωστόσο ανέφεραν σήμερα ότι προηγουμένως θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, δηλαδή να υπάρξει αίτημα της επιτροπής στην αρμόδια προς τούτο Αρχή.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή