Πολύνεκρη επίθεση στη Γερμανία – Ακροδεξιά κίνητρα είχε ο δράστης σύμφωνα με τους εισαγγελείς

Πολύνεκρη επίθεση στη Γερμανία – Ακροδεξιά κίνητρα είχε ο δράστης σύμφωνα με τους εισαγγελείς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοδπονδιακοί εισαγγελείς αναλαμβάνουν την έρευνα για τις ένοπλες επιθέσεις στην πόλη Χανάου της Γερμανίας που στοίχισε τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους συνολικά μεταξύ των οποίων και ο ύποπτος, ενώ κάνουν τον γύρο του διαδικτύου πληροφορίες ότι ο δράστης είχε ακροδεξιά κίνητρα. 

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ακροδεξιό υπόβαθρο», ανέφερε εκπρόσωπός τους. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος βρέθηκε νεκρός λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του, ονομάζεται Τομπίας Ρ. και έχει αφήσει μία επιστολή και ένα βίντεο στα οποία προαναγγέλλει τις πράξεις του.

Στην επιστολή του ο Τομπίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να εξοντωθούν κάποιοι άνθρωποι, η απέλαση των οποίων από τη Γερμανία δεν είναι πλέον εφικτή.

Η Bild δεν επικαλείται την πηγή των πληροφοριών που δημοσίευσε, ενώ η αστυνομία προς το παρόν δεν τις έχει σχολιάσει.

Στο μεταξύ το γερμανικό πρακτορείο dpa αναφέρει ότι η αστυνομία εξετάζει βίντεο το οποίο ο ύποπτος φέρεται να είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο λίγες ημέρες πριν και στο οποίο αναφέρεται λεπτομερώς σε μια θεωρία συνωμοσίας για κακοποίηση παιδιών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η αυθεντικότητα του βίντεο δεν ήταν εφικτό να εξακριβωθεί. 

Σημειώνεται ότι ο ύποπτος βρέθηκε νεκρός μαζί με ένα ακόμη άτομο σε σπίτι κοντά στο δεύτερο μπαρ όπου πραγματοποίησε επίθεση. Η Bild ανέφερε ότι στο αμάξι του υπόπτου βρέθηκαν πυρομαχικά και περιοδικά για όπλα.

Πολύνεκρη επίθεση στη Γερμανία – Ακροδεξιά κίνητρα είχε ο δράστης σύμφωνα με τους εισαγγελείς-1

Το χρονικό των επιθέσεων

Σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο πριν από τις 22:00 (τοπική ώρα), άνδρες που βρίσκονταν έξω από μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο της πόλης έγιναν στόχος πυρών από διερχόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, πιθανόν κουρδικής καταγωγής.

Λίγη ώρα αργότερα, πανομοιότυπη επίθεση δέχθηκαν θαμώνες άλλου τέτοιου μπαρ και βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα.
 
Πολύνεκρη επίθεση στη Γερμανία – Ακροδεξιά κίνητρα είχε ο δράστης σύμφωνα με τους εισαγγελείς-2

Στην περιοχή επιχειρούν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και δύο ελικόπτερα, ενώ στην Χανάου έφθασαν επίσης ενισχύσεις από την Βαυαρία.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο δήμαρχος της πόλης των 98.000 κατοίκων Κλάους Καμίνσκι δήλωσε συγκλονισμένος και τόνισε ότι η αποψινή νύχτα είναι «η χειρότερη που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί».

Παρότρυνε ωστόσο τους πολίτες της Χανάου να μην κάνουν αυθαίρετες εικασίες πριν εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ανήρτησε στο Twitter: «Οι σκέψεις μας σήμερα το πρωί είναι με τους ανθρώπους στη #Χανάου όπου διαπράχθηκε ένα φρικτό έγκλημα».

«Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που επηρεάστηκαν, οι οποίες θρηνούν τον χαμό των συγγενών τους», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή