Επιφυλακτική άνοδος με χαμηλό όγκο συναλλαγών στο Χ.Α.

Επιφυλακτική άνοδος με χαμηλό όγκο συναλλαγών στο Χ.Α.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ξεφεύγοντας έτσι από το πτωτικό σερί των δύο προηγούμενων ημερών, ωστόσο δεν μπόρεσε να «σπάσει» το επίπεδο των 920 μονάδων και να πείσει για τις ανοδικές διαθέσεις του, αφού και ο τζίρος συνέχισε να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων σε ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Ολα αυτά τη στιγμή που ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 και ο αμερικανικός S&P 500 κινήθηκαν σε νέα ιστορικά ρεκόρ. Με δεδομένο, πάντως, ότι τα εταιρικά αποτελέσματα (ΟΤΕ) έχουν αρχίσει και δρουν θετικά στην αγορά, επικρατεί μια επιφυλακτική αισιοδοξία στο περιβάλλον των εγχώριων αναλυτών. Αν συνεχιστεί η ανάκαμψη των διεθνών αγορών, το Χ.Α. θα αναγκαστεί να ακολουθήσει, επισημαίνουν, αρκεί να βοηθήσουν και οι τραπεζικές μετοχές.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 916,80 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τις 919,77 μονάδες με άνοδο 0,87%, και ο τζίρος ανήλθε στα 67,14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κατά 0,67% στις 2.307,05 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέκαμψε οριακά κατά 0,03% στις 1.265,51 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 808,83 μονάδες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει με άνοδο 1,83%, ενώ στο +0,38% έκλεισε η Eurobank, στο +0,18% η Εθνική Τράπεζα και στο -0,20% η Τράπεζα Πειραιώς.

Στήριξη πάντως στις τράπεζες –οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί αρκετές πιέσεις, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω και των εκκρεμοτήτων σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής», αλλά και ενόψει των αποτελεσμάτων του 2019– έδωσε το σημείωμα της Morgan Stanley, το οποίο και προτρέπει τους επενδυτές να «κοιτάξουν» τους Tier II τίτλους που εκδίδουν. Οπως σημείωσε, αν και θεωρεί ότι η αγορά μετοχών ίσως θελήσει να δει πρώτα τη βελτίωση στην πορεία των δεικτών απόδοσης κεφαλαίων των τραπεζών, οι επενδυτές της πιστωτικής αγοράς θα πρέπει να κοιτάξουν πέραν του υψηλού αποθέματος των NPLs και να «τιμολογήσουν» τους τίτλους Tier II πολύ υψηλότερα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., για να μπορέσει να κινηθεί αποφασιστικά ανοδικά θα πρέπει, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», να επανέλθουν οι θετικοί καταλύτες. Οπως σημειώνει, στην περιοχή των 900 μονάδων τα αντανακλαστικά των αγοραστών επιβεβαιώνουν την ισχυρή στήριξη, ωστόσο οι δυνάμεις δεν επαρκούν για την υπέρβαση των 920-930 μονάδων. Εάν, λοιπόν, υπάρξουν εξελίξεις στο πεδίο των επενδυτικών δράσεων και των μεταρρυθμίσεων με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, το χρηματιστηριακό περιβάλλον θα αναζωογονηθεί και έτσι θα διαφοροποιηθεί το σημερινό άνευρο σκηνικό, που ελάχιστα εμπνέει για νέες τοποθετήσεις την επενδυτική κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή