Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι πολίτες την ΕΚΤ

Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι πολίτες την ΕΚΤ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να «ανασκουμπωθεί» και να μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες ότι δύναται να αναθερμάνει τον πληθωρισμό. Αυτό είναι τα συμπέρασμα από τη δική της έρευνα και δείχνει πως κατά κάποιον τρόπο η αξιοπιστία της διακυβεύεται. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους καθ’ ύλην αρμόδιους ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν τις προσδοκίες των καταναλωτών στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, αν και εμπιστεύονται την ΕΚΤ στο να ανακόψει μια δυναμική αύξηση τιμών, δεν έχουν πεισθεί πως μπορεί ανάλογα να δράσει στην περίπτωση του ασθενούς πληθωρισμού.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ερευνητές Δημήτρης Χρηστέλης, Δημήτρης Γεωργαράκος, Τούλιο Τζαπέλι και Μάαρτεν βαν Ρόοτζ, «τα πορίσματα της εργασίας μας ίσως αποτελέσουν αφορμή προβληματισμού σε συνθήκες χαμηλών επιτοκίων». H εσωτερική έρευνα της ΕΚΤ έχει ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει στο σχετικό του δημοσίευμα το  Bloomberg, διότι η ίδια η τράπεζα εκτιμά πως οι προσδοκίες του πληθωρισμού συνιστούν ένας από τους καίριους παράγοντες της μελλοντικής ανόδου στις τιμές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ας μην το λησμονούμε, για πολλά χρόνια προσπαθεί να τονώσει την αύξηση των τιμών παρά το γεγονός ότι κάνει χρήση παράδοξων μεθόδων, όπως τα αρνητικά επιτόκια και τα προγράμματα αγοράς τίτλων.

Προσφάτως η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ βρέθηκε στη θέση να πρέπει να αποκρούσει τα όσα της προσήψε ακροδεξιός Γερμανός ευρωβουλευτής, σύμφωνα με τον οποίο η τράπεζα δεν θεωρείται αξιόπιστη. Επιπλέον, σε έρευνα την οποία είχε διεξαγάγει πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φάνηκε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες περισσότερο δείχνουν να εμπιστεύονται το κοινό τους νόμισμα και λιγότερο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η Λαγκάρντ εγκαινίασε μια ευρεία και ενδελεχή εξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ, όπερ σημαίνει ότι ίσως μεταβάλει και τον επίσημο στόχο του πληθωρισμού από το σχεδόν 2% στο ακριβώς 2%, ώστε να αντισταθμίσει προσδοκίες για ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή