Αποβιβάζονται οι «έγκλειστοι» της Γιοκοχάμα

Αποβιβάζονται οι «έγκλειστοι» της Γιοκοχάμα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδημία που έχει προκληθεί από τον κορωνοϊό δημιουργεί μια «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά δεν έχει ακόμη «εκφύγει τον έλεγχο» δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνοντας ότι οι «κίνδυνοι είναι τεράστιοι και η υφήλιος πρέπει να είναι προετοιμασμένη». Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού σε κράτη που δεν διαθέτουν την υποδομή για να τον αντιμετωπίσουν, όπως κάποιες χώρες της Αφρικής. Μέχρι χθες, στην ηπειρωτική Κίνα είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό 74.185 άτομα και είχαν καταλήξει εξαιτίας του περισσότερα από δύο χιλιάδες (2.004). Εκατοντάδες κρούσματα του ιού έχουν εντοπιστεί και σε 27 άλλα κράτη.

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο ανακάλεσε τις διαπιστεύσεις τριών δημοσιογράφων της Wall Street Journal, ζητώντας τους να εγκαταλείψουν εντός πέντε ημερών  τη χώρα εξαιτίας δημοσιεύματος της εφημερίδας, που θεωρήθηκε ρατσιστικό. Το άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου, κατέκρινε τον τρόπο αντίδρασης της Κίνας στη θανατηφόρο επιδημία, χωρίς, ωστόσο, να φέρει την υπογραφή των τριών. Ειδικότερα, ανέφερε πως η αρχική αντίδραση των κινεζικών αρχών ήταν «ιδιοτελής και μυστικοπαθής», επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια εμπιστοσύνη στο Πεκίνο έχει κλονιστεί.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, τόνισε ότι το άρθρο ήταν «ρατσιστικό» και «δυσφημιστικό» για τις κινεζικές προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ξεκίνησε χθες η αποβίβαση των επιβατών από το κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», το οποίο επί δύο εβδομάδες βρίσκεται σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, ενώ ενισχύεται η έντονη κριτική για τους χειρισμούς των ιαπωνικών αρχών. Χθες αναμενόταν να αποβιβαστούν από το κρουαζιερόπλοιο 500 επιβάτες, ενώ η διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο ραδιοτηλεόρασης της Ιαπωνίας, NHK, από τον κορωνοϊό προσβλήθηκαν πάνω στο σκάφος άλλα 79 άτομα, και έτσι τα κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 621. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, ο δρ Μαρκ Ράιαν τόνισε ότι είναι πλέον σαφές ότι η μετάδοση του παθογόνου παράγοντα στο κρουαζιερόπλοιο είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και ότι οι ιαπωνικές αρχές έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημόσια υγεία. Καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση πάνω στο κρουαζιερόπλοιο «Westerdam», που του επετράπη να ελλιμενιστεί στην Καμπότζη, καθώς 740 επιβάτες του, που εξετάστηκαν βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό και αποβιβάστηκαν στον λιμένα της Σιχανούκβιλ.

Χθες το Ιράν ανακοίνωσε τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων στη χώρα, ενώ το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε έναν ακόμη θάνατο.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε τις προσπάθειες αναχαίτισης του ιού από τους Κινέζους αξιωματούχους, τονίζοντας ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ «κάνει πολύ καλή δουλειά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση». «Ο πρόεδρος Σι αγαπά τον κινεζικό λαό, αγαπά τη χώρα του και κάνει θαυμάσια δουλειά σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Τραμπ, μιλώντας προς δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή