«Είναι μακριά νυχτωμένος…»

«Είναι μακριά νυχτωμένος…»

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώην διεθνούς διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα σχετικά με όσα έγιναν πριν και μετά τον αγώνα Ξάνθης – Ολυμπιακού τον Ιανουάριο του 2012 και την έναρξη της κατάθεσης του τότε ιδιοκτήτη της Παναχαϊκής και σήμερα της ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια, συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη της επονομαζόμενης υπόθεσης της «συμμορίας» του ποδοσφαίρου, με 28 κατηγορούμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου σε βαθμό κακουργήματος, και οκτώ από αυτούς την κατηγορία για σύσταση συμμορίας σε βαθμό πλημμελήματος, κατά την περίοδο 2012-2015.

Πριν από τη συνέχιση της κατάθεση του Κωνσταντινέα τον λόγο πήρε ο εισαγγελέας Χάρης Λακαφώσης, ο οποίος με αφορμή απειλητικά μηνύματα που εστάλησαν στον πρώην διεθνή διαιτητή μετά την κατάθεση την προηγούμενη εβδομάδα, είπε: «Ενα από τα σχόλια αναφέρει “κι εσύ, εισαγγελέα, στοπ”. Δεν το εκλαμβάνω σοβαρό. Απευθύνουν απειλές και δημιουργείται θέμα. Αυτές οι απειλές είναι έστω και από νεαρούς, που αργότερα γίνονται χούλιγκαν. Είναι πρωτόγνωρο, δεν έχω ξαναδεί τέτοια δημόσια απειλή, έστω και αν δεν είναι σοβαρή. Αναζήτησα την επίσημη αντίδραση φορέων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, της ΕΠΟ, της Σούπερ Λιγκ, της διαιτησίας. Κανείς δεν τις αποδοκίμασε, όσο σοβαρές και αν είναι… Θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει… Με όση κομψότητα μπορώ, θα πω ότι όποιος πιστεύει ότι μπορεί να απειληθεί το δικαστήριο, είναι μακριά νυχτωμένος. Είναι προφανές ότι δεν έχουν καμία σχέση με άνθρωπο της δίκης, δεν το συζητώ καν αυτό. Είναι αναρτημένες στο δίκτυο αυτές οι απειλές. Υπήρξαν τηλεοπτικές εκπομπές. Δεν μπορεί ένας μάρτυρας ή ένας εισαγγελέας να απειλείται εν μέσω δίκης».

Ο Κωνσταντινέας απάντησε σε ερωτήσεις συνηγόρων των κατηγορουμένων χωρίς να εισφέρει κάτι νεότερο από όσα είπε στην προηγούμενη συνεδρίαση, περί πιέσεων που ως διαιτητής δέχτηκε από τον πρώην νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ Θεόδωρο Κουρίδη και τον πρώην αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, Αρη Σταθόπουλο, για να νικήσει ο Ολυμπιακός στην Ξάνθη.

Στη συνέχεια, κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε τα εξής: «Ο ανακριτής Ανδρεάδης ήταν προκατειλημμένος. Υπάρχει ένα πρόσωπο ο Πατέρας, τον έδιωξαν κλωτσηδόν γιατί έκανε κακή διαχείριση. Ηταν φίλος, μικρός, με τον Μαρινάκη και για να τους εκδικηθεί που τον έδιωξαν, άρχισε να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες. Αποφάσισε να ενεργοποιήσει την εισαγγελέα και μένα, με κάλεσε και μου έδωσε δύο κασέτες, με συνομιλίες που είχαν υποκλαπεί. Εγώ τις έδωσα στην εισαγγελέα. Από τις κασέτες κατάλαβα ότι είχα στα χέρια μου το σύστημα. Φαινόταν ότι Μπέος και Τσακογιάννης μπορούσαν να βάζουν όποιον διαιτητή ήθελαν. Στην πρώτη κατάθεσή μου στον Κορέα, είπα αυτά που είχα ζήσει. Αυτή η παράγκα – εγκληματική οργάνωση ξεκίνησε από το 1996. Ηταν ο Παπανικολάου και ο Υφαντής, που ουσιαστικά διοικούσαν την ΕΠΟ. Ο Χατζηαποστόλου μαζί με τον Σάββα με κάλεσαν σε ραντεβού και μου είπαν ότι ο Παπανικολάου, ο Υφαντής και ο Σταθόπουλος ήταν η ηγετική ομάδα της ΕΠΟ».

«Στην κατάθεση στον Κορέα λέτε ότι “ζήτησα από Πιλάβιο να μου εξασφαλίσει δίκαιη λύση και μου είπε “πήγαινε να βρεις τον Μαρινάκη. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό”. Το επιβεβαιώνετε;» ρωτήθηκε από την έδρα ο κ. Κούγιας και απάντησε: «Στόχος τότε ήταν ο Μαρινάκης, ήταν σχέδιο. Το μίσος που υπήρχε μεταξύ εμού και του Μαρινάκη ήταν γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Μου είπαν, αφού νομίζεις ότι ο Μαρινάκης είναι, βρες τα με τον Μαρινάκη. Εγώ ήθελα να βγάλω στην επιφάνεια τον Μπέο και τον Τσακογιάννη και τα άλλα μέλη».

Αναφερόμενος σε κατηγορουμένους είπε: «Ο Σαρρής είναι τζέντλεμαν. Ο Κουρίδης δεν έχει μαντίλι να κλάψει. Τον Προύντζο τον αντιπαθούσα ιδιαίτερα. Υποπτεύομαι βρώμικα πράγματα για Μπριάκο και κυρίως για Δούρο, αλλά δεν έχω κανένα στοιχείο. Ο Αμπάρκιολης ήταν πολύ κακός διαιτητής. Ο κύριος Σπάθας είναι γιος ενός που μαζί με τον Μητρόπουλο κατέστρεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο…».

Ο Ν. Πατέρας απάντησε μέσω της ιστοσελίδας SDNA στα λεγόμενα Κούγια περί κακοδιαχείρισης, υπενθυμίζοντας επιστολή που του είχε στείλει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης το 2011, στην οποία ανέφερε ότι η διαχείριση του κ. Πατέρα υπήρξε «υποδειγματική, άριστη και απολύτως διαφανής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή