Κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ στο Λιτόχωρο

Κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ στο Λιτόχωρο

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπόσχεση της επιστροφής το 2021, όταν, με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν στη μεγάλης κλίμακας άσκησης «Defender ’21», ολοκληρώθηκε η χθεσινή άσκηση των Αεροποριών Στρατού ΗΠΑ και Ελλάδας στους πρόποδες του Λιτόχωρου. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την κύρωση της νέας, τροποποιημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA), κάτι που επισήμανε χθες και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρεϊ Πάιατ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης προανήγγειλε, επίσης, επενδύσεις των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, το οποίο, άλλωστε, περιλαμβάνεται στη νέα συμφωνία. Κάτω από τα «ραντάρ» της δημοσιότητας πέρασε, ωστόσο, ότι μεγάλο κομμάτι του στόλου του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.) βρίσκεται σε ασκήσεις ανά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης «Αναπνευστήρ», υποβρύχια συμμετέχουν σε ασκήσεις ανατολικά, δυτικά και νότια της Κρήτης, ενώ μονάδες κρούσης επιφανείας υλοποιούν πρόγραμμα επιχειρησιακής εκπαίδευσης στο Μυρτώο Πέλαγος με την επωνυμία «Λόγχη». Παράλληλα, μονάδες κρούσης επιφανείας και υποβρύχια συμμετέχουν στις πολυεθνικές, διασυμμαχικές επιχειρήσεις και ασκήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή