Επενδυτικό ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα​​​​​​​

Επενδυτικό ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα​​​​​​​

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θεμέλια για την αναβάθμιση των επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έβαλε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία από το κράτος του Περσικού, που ήρθε ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Το ενδιαφέρον από τα Εμιράτα εστιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα ακίνητα, στις υποδομές, στον τουρισμό, στις κατασκευές, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στα αγροτικά προϊόντα αλλά και στις βιομηχανίες και στην ενέργεια. Παράλληλα, τα Εμιράτα αποτελούν πεδίο δραστηριοποίησης ελληνικών ομίλων με έμφαση σε κατασκευές, αγροτικά προϊόντα και παραγωγή και μεταποίηση, όπως π.χ. τα προφίλ αλουμινίου. Κεντρικό ρόλο στις δύο συναντήσεις διαδραματίζει το κρατικό επενδυτικό ταμείο (sovereign fund) των ΗΑΕ, Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), του οποίου τα υπό διαχείριση κεφάλαια υπολογίζονται στα επίπεδα των 700 δισ. δολ.

Ηδη στην Ελλάδα κεφάλαια από τα Εμιράτα αναπτύσσουν αξιόλογη δραστηριότητα και εμφανίστηκαν τόσο στην αξιοποίηση του Ελληνικού, κοινοπρακτικά με τη Lamda (αν και μετέπειτα αποχώρησαν), όσο και στο σχήμα που εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και το σχήμα που τοποθετήθηκε στην αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας.

Η τριακονταμελής αντιπροσωπεία που βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον γενικό διευθυντή του Abu Dhabi Fund for Development (ADFD), τα ανώτερα στελέχη της Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), τον επικεφαλής κυβερνητικών υποθέσεων της Mubadala Investment Company, τον πρόεδρο των ομίλων ακινήτων Emaar και Eagle Hills, τους επικεφαλής των Abu Dhabi Investment Council, Khalifa Fund, First Abu Dhabi Bank και Mubadala Petroleum. Επίσης στην Αθήνα βρέθηκαν ανώτατα στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και Πολιτισμού, και κυβερνητικά στελέχη από τους τομείς της ενέργειας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, του τουρισμού και της γεωργίας. Πρόκειται για συνάντηση εργασίας του Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που συγκαλείται σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις αρχές του μήνα.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Sultan Al Jaber. Ο τελευταίος δήλωσε πως η ηγεσία της χώρας του «ενδιαφέρεται πολύ και είναι ειλικρινά δεσμευμένη στο να εξερευνήσει διάφορους τομείς συνεργασίας, να προωθήσει τους υφιστάμενους και να προχωρήσει σε μια πολύπλευρη και σε βάθος στρατηγική εταιρική σχέση». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή